Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni “normallerimiz” nasıl şekillenecek? Açıklanan plan ne kadar gerçekçi? – Dr. Serdar Savaş ile söyleşi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (4 Mayıs) kabine toplantısının ardından koronavirüsle ilgili normalleşme adımlarını açıkladı. Erdoğan, 65 yaş üstü ve 20 yaş altındakilere yönelik yasakların esnetileceğini, kuaför/berberler ve AVM’lerin 11 Mayıs’ta açılacağını işaret ederken, seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılacağını açıkladı.

Ancak koronavirüs sonrası hayatımızdaki “normal” kavramı değişmiş olacak. Sosyal mesafe, el hijyeni gibi önlemler artık yaşamlarımızın birer parçası olsa da yeni “normallerimizin” kesin olarak nasıl şekilleneceği hâlâ belirsiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları normalleşme sürecine dair atılan ilk adımlar olarak yorumlanırken toplum sağlığı ve genombilim uzmanı Dr. Serdar Savaş, koronavirüs sonrası dönemi ve açıklanan planı değerlendirdi.

AVM‘lerin açılması başta olmak üzere hayatın rutin düzenine yaklaşmasının artık bir gereklilik olduğunu söyleyen Savaş, yeni bir virüs dalgasının yönetimde yaşanacak aksaklıklarla kolayca yayılabileceği uyarısında bulundu: “AVM’lerin açılmasında problem yok. Sorun nasıl çalışacağı. Girişi-çıkışı, metrekare başına düşen insan, yürüyüş şekli, yemek hizmeti verilecek alandaki mesafelre, dükkanlardaki çalışan sayısı, tuvaletler, havalandırmalar gibi konularda dersimize iyi çalışırsak tabii ki açılır.”

Tarihi değişen YKS ve LGS’ye de değinen Savaş’a göre, sınavların da rutin düzende yapılması gerekli: “Sınava girecek olanlar baştan beri risk grubunda değiller. Erken dönemde çocuk ve gençlerin dışarı çıkmamalarının amacı virüsü yaymamalarıydı, vakaları etrafa yayarlar korkusu vardı. Kendileri hasta olur endişesi yoktu. Ama şimdi yayılma durumu bitti, toplum bağışıklığına gidiyoruz, risk altındakileri korumaya çalışıyoruz.” Ancak Savaş, sınav düzenindeki organizasyon probleminin çocuklar üzerinde virüsle ilgisi olmasa da ciddi bir psikolojik etkisi olduğunun altını çizdi.

Savaş ayrıca, gerçek vaka sayısının açıklanmadığını iddiasını yineleyip, “Tıp laboratuvarla olmaz, tanı klinik konulur. BT ve röntgenle koronavirüs tespit ediliyorsa bitmiştir. Vaka sayısı sadece teste bağlanarak aşağıya çekiliyor” derken artan insan trafiği veya bayram sonrası virüs yok olacakmış gibi yanlış bir kanının rakamların şeffaf olmamasıyla ilişkili olduğuna dikkat çekti. Dr. Savaş, normalleşme sürecinin en hassas iki grubu olan kronik rahatsızlıkları olanların ve 65 yaş üstünün, “pamuklara sarılması” gerektiğini, aksi halde facianın katlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.