Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Kontrollü Sosyal Hayat” adı verilen yeni dönemi anlattı, liglerin başlaması için “Karar da sorumluluk da federasyonun” dedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından bir basın açıklaması yaptı, “yeni normal” döneme ilişkin bilgiler verdi. 

Yeni normalin adı: Kontrollü Sosyal Hayat

Salgının kontrol altına alındığını ve böylece koronavirüsle mücadelenin birinci döneminin bittiğini belirten Koca, şu an bulunulan ikinci dönemde hastalığın önündeki fırsatları kaldırmanın ve hayatı yeniden düzenlemenin temel hedefler olacağını söyledi. Koca bu dönemin isminin “Kontrollü Sosyal Hayat” olarak belirlendiğini belirtti.

Bakan Koca, Kontrollü Sosyal Hayat’ta vatandaşların uymaları gereken iki tedbir olduğunu vurguladı: Dışarı çıkarken maske takmak ve sosyal mesafeyi dikkatli şekilde ayarlamak.

Bilim Kurulu açılacak işletmeler için rehber hazırlayacak

Koca, 11 Mayıs’ta berberlerin ve kuaförlerin açılacağını hatırlatarak, “Önümüzdeki hafta açılacak sektörler için her bir meslek grubuna rehberler açıklamış olacağız. Bilim Kurulumuz bütün sektörleri çalışıp bütün açılacak işletmelerle ilgili rehberler hazırlayacak. Kuaför, berber, giyim mağazası…. Uymaları gereken kurallar ve rehberler. Bunların ilgili işletmelerde asılı olmasını istiyoruz” dedi.

AVM’lerde kişi sınırlaması olacak, kafe ve restoranlar açılmayacak

Alışveriş merkezlerinde nasıl tedbirlerin alınacağına yönelik bir soruya Bakan Koca, “AVM’lerde bulunabilecek kişi sayısını tespit ediyor olacağız, belirli bir oranın üzerindeki kişi eskisi gibi AVM’nin ya da işletmenin içinde olamayacak. Bununla ilgili rehber yayımlanacak” karşılığını verdi. Koca ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AVM’lerdeki kafe ve restoranların açılacağına yönelik bir açıklaması olmadığını, bu süreçte kafe ve restoranların kapalı kalmaya devam edeceğini söyledi.

Bakan Koca, “Yeni dönemde kontrolün kaybı ikinci bir dalganın davetçisi olacaktır, bunu diğer ülkelerde gördük” uyarısı yaptı.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun ligleri devam ettirme kararı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir bugün yaptığı açıklamada Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Ligler’in 12 Haziran’da başlayacağını duyurmuştu. Açıklamada “Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu, beraber yapacakları çalışmalar sonrasında müsabakaların nasıl ve hangi şartlarda oynanacağına karar verecek” ifadesi yer almıştı. Bir gazeteci Sağlık Bakanı Koca’ya, “TFF Başkanı Nihat Özdemir 12 Haziran’da başlaması beklenen müsabakalarla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu’na başvuracağını, tedbirlerin nasıl alınacağını öğreneceğini söyledi” dedi ve bu konudaki görüşünü sordu. Bakan Koca bu soruyu şöyle yanıtladı: “Federasyonun kararının öncesi-sonrası Bilim Kurulu’nda görüşülmedi. Dün bir görüşmemiz olmuştu Sayın Başkanımızla ve bununla ilgili bir basın açıklaması da yapmıştık. Orada da çok net ifade etmeye çalışmıştım. ‘Futbolun hassas bir konu, geniş kitleleri ilgilendiren bir alan olduğunu, burada kararı vermesi gerekenin federasyonun kendisi olduğunu’ özellikle altını çizerek ifade etmiştim. Yani federasyonun özgür iradesiyle kendi kararını verebileceğini, bakanlık olarak ya da Bilim Kurulu olarak asla herhangi bir öneride ve yaklaşımda veya katkıda bulunmak istemediğimizi ifade etmiştim. Hâlâ o noktadayız. Bugün yapılan açıklamalardan da gördüğüm şekliyle biz federasyonun sağlık kurulunun olduğunu biliyoruz. Bu sağlık kurulunun hazırladığı, nasıl bu süreci yönetmeleriyle ilgili bir çalışma olduğunu da biliyoruz. Kendi ifadeleri de öyle zaten Sayın Başkan’ın. Dolayısıyla özgür, kendi iradeleriyle kararı federasyon zaten verdi, bundan sonraki sorumluluk da federasyonundur. Yani sağlık kurulu bu anlamda almış olduğu kararla veya tedbirler noktasında federasyon bu kararı alabiliyorsa karar kendisinindir, sorumluluk da bu anlamda federasyonundur.”

Fahrettin Koca’nın açıklamasında öne çıkan diğer başlıklar:

  • 160 milyon ücretsiz maske dağıtıldı.
  • Maske satışıyla ilgili tavan fiyatı perşembe ya da cuma Ticaret Bakanlığı açıklayacak.
  • ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitütüsü’nün koronavirüse karşı işe yaradığı belirtilen antiviral “Remdesivir” ilacı temin edildi, 400 hastaya uygulanmaya başlaması planlanıyor.
  • Hayat Eve Sığar uygulamasını ilk günde 5 milyon 600 bin kullanıcı indirdi, anlık işlem yapan kullanıcı sayısı da 1 milyonu geçti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.