Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim Kurulu normalleşme adımları konusunda hemfikir mi? – Kurul üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ile söyleşi

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ile koronavirüs mücadelesinde gelinen aşamayı ve normalleşme adımlarını konuştuk. Sağlıkçıların ve Bilim Kurulu’nun tavsiyelerinin ikinci bir ataktan kaçınmaya odaklandığını, kamu alanlarının yönetiminin kendi kararları olmadığını anlatan Prof. Dr. Özlü “Yeni bir atağın başlamasına engel olmak zor değil. Evde oturup kalmayalım ama sosyal mesafeyi korumak, el hijyeni, yüzeylerin temizliği, maske kullanımı vazgeçilmez ve hava sirkülasyonu sağlanırsa, bu tedbirlerle her sektörde yavaş yavaş normalizasyona geçilir. Ancak bunların uygulanmasındaki ayrıntılar milli eğitimde, turizmde, toplu taşımada, alışveriş merkezlerinde nasıl uygulanacak bilmiyoruz. Bunların bizim ayrıntılarıyla çalışacağımız konular değil. Her sektör kendi anındaki riskleri belirleyip planlamasını yapacak” dedi.

Normalleşmenin hangi alandan başlayacağından ziyade, bu sürecin güvenli olarak yönetilip yönetilemeyeceği konusuna odaklanılmasının endişe edilen nokta olduğunu söyleyen Özlü, “Bir şekilde bir yerden başlayıp hayatı geri almanız gerekiyor. Hepimizin buna ihtiyacı var. İnsanlar çok bunaldı. Alışverişler başlasa insanlar ‘intikam alışverişi’ yapacaklar söylentileri var. Bu salgın ekonomiyi büyük oranda etkiledi. Satın alma alışkanlıkları, ekonomik davranışları ve taleplerin yönü değişecek” diye konuştu. Özlü ayrıca, 65 yaş üstü ve 20 yaş altına yönelik esnekliklerinin önümüzdeki günlerdeki sonuçlara bağlı olarak artırılıp azaltılabileceğini söyledi.

Toplantıları ve açıklamaları merakla beklenen, herkesin ekran başında takip ettiği Bilim Kurulu’na ve üyelerine de değinen Özlü, bu kurulun işlevinin ne olduğu konusunda halkın aydınlatılması gerektiğini belirtti: “Biz uygulama kararları alamayız, yönetme kararları alamayız, biz bir danışma kuruluyuz. Sağlık Bakanlığı’na bağlıyız, İçişleri, Turizm, Milli Eğitim, Ticaret bakanlıklarının danışma kurulu değiliz. Odak noktamız sağlık, konuya bu açıdan bakarız. Ayrıca herkesin alanı farklı, ben göğüs hastalıkları uzmanıyım, bu konuda görüş beyan ederim.”

Çalışmalarında bir kaos, sorun ya da uyumsuzluk olmadığını söyleyen Özlü, amacın tartışma ve fikir alışverişi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bizim fikirlerimizi alıp, değerlendirip bunları uygulayacak, uygulamayacak veya belli ölçülerde uygulayacak, dozajı kapsamını, zamanlamasını belirleyecek olan kamu yönetimidir. Bazen bilim kurulunun misyonunun dışında beklentiler oluyor. Bir deklarasyon bekleniyor. Ayrıca bir meclis veya kabineymişiz gibi görüş var. Bizim böyle bir yetkimiz yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.