Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore’de barlardan yayılan ikinci dalga endişesi: 5 bin 500 kişiye test uygulanacak

Koronavirüsle küresel ölçekli mücadelenin önde gelen ülkelerinden Güney Kore, ikinci dalga korkusu yaşıyor. Güney Kore’de uzun zamandır günlük vaka sayıları 15’in altında seyrediyordu. Ancak bu hafta içinde günlük 90’ı aşan yeni vaka sayısına ulaşıldı. Yeni vakaların başkent Seul’de LGBTİ+ bireylerin gittiği bir gay kulüpte ortaya çıkması ise ülkede LGBTİ+ bireylere karşı yeni bir dışlama ve aşağılama sürecini tetikleyebilir.

12 Mayıs Salı günü Güney Kore’de, çoğu ülkenin vatandaşı olmayan 94 yeni vaka tespit edildi. Seul Belediye Başkanı Park Won-soon; bar, kulüp ve kafe gibi yerlerin kapatılması kararını almıştı. Won-soon buna rağmen halk sağlığını önemsemeyip buralara giden ve bugüne kadar alınan önlemlerin başarısını tehdit edenleri sorumsuzlukla suçladı.

Başbakan Chung Sye-kyun da risk altındaki kişilere yaptırım uygulanabileceğini belirtti. Ancak risk altındakilerin büyük çoğunluğuna ulaşılamadığını da söyledi. Güney Kore geçen ay itibarıyla günlük yeni vaka sayısını 15’in altına düşürmüştü. Bunun ardından hükümet alınan önlemleri gevşetmişti. Güney Kore’de okullar bu hafta açılacaktı. Ancak Seul’de yaşanan olaydan sonra vaka sayısının artış göstermesi koronavirüsle mücadelede Güney Kore için önemli bir sorun yarattı.

Yeni vakaların ilki, Seul’de bir gece kulübünde çalışan 29 yaşındaki biriydi. Bu kişinin test sonuçları 6 Mayıs’ta pozitif çıktı. Gece kulüplerinin toplandığı Itaweon semtinde çalışan bu kişinin 1 ile 2 Mayıs tarihleri arasında bu bölgede birçok bar ve kulübü ziyaret ettiği öğrenildi. Hesaplamalara göre bu kişinin gittiği yerlere aynı gece yaklaşık 1.500 kişi gitti. Ancak yetkililer tedbir amaçlı olarak soruşturmalarında yaklaşık 5.500 kişiyi test etmek istediklerini bildirdi. Bunlardan 3.077’sine dün test yapıldı.

Eşcinsellik Güney Kore’de yasadışı bir durum değil. Dahası, gittikçe kabul görüyor. Ancak özellikle işçi mahallerinde eşcinselliğe halen önyargı ile bakılıyor. OECD’nin 2019 yılında yaptığı bir değerlendirmeye göre Güney Kore, LGBTİ+ bireyleri toplumsal hayata entegre etmede “yetersiz” olarak değerlendirilen ülkelerden biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.