Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dr. Sarp Aksel ile ABD’nin koronavirüs mücadelesi: “Irkçı yaklaşım yüzünden siyahiler ve azınlıklarda ölüm oranı daha yüksek”

14 Mayıs itibarıyla 1 milyon 430 bin koronavirüs vakasının ve 85 bini aşan ölümün yaşandığı Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kovid-19 salgınıyla mücadelede belirsizlik devam ediyor. 

Başkan Donald Trump başta olmak üzere geniş bir kesim koronavirüs önlemlerinin hafifletilmesini ve ekonomik aktivitelerin tekrar canlandırılmasını isterken birçok eyalette sağlık çalışanları için koruyucu ekipman bulma sıkıntısı ve vatandaşların sağlık sistemiyle ilgili yaşadığı sorunlar sürüyor.

Geçen hafta The New Yorker dergisinde yayımlanan ve New York, Los Angeles gibi şehirlerde bir araya gelen gönüllü vatandaşların sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman bulma çabalarını konu alan yazı, ABD’de büyük yankı uyandırdı. 

New York’ta yaşayan ve yazıda da bahsedildiği gibi şehirdeki sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman bulmaya çalışan isimlerden biri olan kadın doğum uzmanı Dr. Sarp Aksel, ABD’deki yardımlaşma gruplarını ve virüsün gidişatını Engin Deniz İpek’e anlatı.

Sağlık çalışanlarıyla başladı vatandaşlara uzandı

Aksel, ülke genelinde sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman bulma sıkıntılarının hâlâ devam ettiğini fakat yardımlaşma gruplarının çabalarıyla ekipman sorununun gittikçe azalmakta olduğunu anlattı. Ülkenin dört bir yanında yardımlaşma gruplarının sayısı arttı ve bu gruplar yalnızca sağlık çalışanlarına değil ihtiyacı olan vatandaşlara da yardım etmeye başladı. Aksel, bu yardımlar resmi olarak değil “yeraltından” yapıldığı için, yardımlaşma gruplarının şu ana kadar herhangi bir yasakla veya kısıtlamayla karşılaşmadığını söyledi.

New York’ta toparlanma var ancak virüs birçok yerde hâlâ güçlü

Virüsün ABD’de en çok etkili olduğu bölge olan New York‘un yavaş yavaş toparlanmaya başladığını söyleyen Aksel; Chicago, Ohio, Nebraska, Teksas gibi bölgelerde ise salgının kuvvetli bir şekilde devam ettiğini belirtti. ABD’nin salgınla mücadelede geride kaldığını vurgulayan Aksel, eyaletlerdeki önlemlerin kaldırılmasıyla birlikte ikinci ve hatta muhtemel üçüncü ve dördüncü dalgaların gelebileceğini, böyle bir durumda da ABD’de tekrar koruyucu ekipman sıkıntısının yaşanabileceğini söyledi.

Farklı gruplarda farklı ölüm oranları ABD için utanç verici

ABD’de siyahilerin ve Hispanikler gibi diğer azınlık gruplarının virüsten ölüm oranlarının genel popülasyon içinde daha fazla olduğunu doğrulayan Aksel, geçmişten beri geçerli olan bu durumun ilk ve en önemli sebebinin ırkçı yaklaşım olduğunu belirtti. Bu durumun kültürel açıdan ele alınması gerektiğini belirten Aksel, sağlık sisteminde siyahilerin ve azınlıkların savunmasız gruplar arasında yer aldığını ve genel olarak her hastanın aynı şekilde değerlendirilmemesinin ABD gibi büyük ve çokkültürlü ülkeler için utanç verici olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.