Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Saygı Öztürk ile söyleşi: “Devlet, yeraltı örgütlerini kullanıyor, başta kontrol altında görünüyorlar ancak sonra bağımsız hareket etmeye başlıyorlar”

Son dönemde yeraltı dünyasında sosyal medya aracılığıyla tehdit dönemi başladı. Bunun yanı sıra yeraltı dünyasının aktörlerini öven ya da yeren videolar paylaşılıyor ve büyük ilgi görüyor. Diğer taraftan ise dün, polis bu isimlere yönelik “hijyen operasyonu” düzenledi. Ergenekon davalarından beri isimleri duyulmayan babalar, reisler, hanımağalar tekrar kamuoyunda tartışılır hale geldi. Aynı yere seslenen, aynı değerleri koruduğunu söyleyen fakat birbirleriyle çatışma halinde olan yeraltı dünyasının aktörlerinin yeni bir iktidar savaşına tutuştukları yorumları yapılıyor. Medyascope özel yayınında konuşan Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, yeraltı dünyasındaki son gelişmeleri anlattı.

“Bu videolu tehditler boşta olan ‘babaların’ yerlerini doldurma mücadelesi”

Öztürk, son dönemde ortaya çıkan tehdit videolarının İnfaz Yasası’yla cezaevinden çıkan organize suç örgütü liderlerinin ve elemanlarının “yer kapma” girişimi olduğunu, bir dönem bu yapılarla devletin ciddi şekilde mücadele ettiğini ancak şu anda bir boşluk olduğunu vurguladı. Öztürk, “Bu yapıların çok ciddi ticari faaliyetleri var, bunlar yurt geneline yayılmadan mücadele etmek daha kolay” dedi.

Organize suç örgütlerinin varlıklarını korumalarına ilişkin ise Öztürk şunları söyledi:

“Devlet bu yapıları koruyup kollamasa organize suç örgütü diye bir şey olmaz. Her birine devlet yol veriyor. Geçmişte bu yapıların ve liderlerinin devlet tarafından yurtdışında ya da yurtiçinde başka örgütlere karşı kullanıldığı bilinen bir durum.” 

“Çakıcı ile Peker bir dost vasıtasıyla görüntülü konuşmada Kuran’a el basarak barıştı”

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın cezaevinden çıkmasıyla daha öncesinde gerilim yaşadığı bir başka suç örgütü lideri Sedat Peker ile arasındaki gerilimin tırmanacağı tahmin ediliyordu. Ancak gazeteci Saygı Öztürk, ikilinin ortak bir “dost” aracılığıyla barıştığını, “abi-kardeş gibi” olduklarını duyurdu. Öztürk ikili arasındaki görüşmenin detaylarını ise şöyle anlattı:

“Ben Sedat Peker ile telefonla görüştüm. Bana ‘Aramızda bir sorun yok’ dedi. Yakın bir dostları aracılığıyla görüşüyorlar. Görüntülü bir görüşme gerçekleştiriyorlar ve Kuran’a el basarak aralarında bir sorun olmadığını taahhüt ediyorlar.”

“İnfaz Yasası’yla tahliye olan ve kamuoyunda ismi tartışılmayan birçok kişi var”

Cezaevinden çıkmadan önce Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ziyaretiyle gündeme gelen yeraltı dünyasının önde gelen isimlerinden Alaattin Çakıcı, İnfaz Yasası’yla birlikte tahliye oldu. Hatta yasa taslağını hazırlayanlardan birinin Çakıcı’nın bir dönem avukatlığını yapan MHP’li Feti Yıldız olması yasanın Çakıcı için hazırlandığı yorumlarını beraberinde getirdi. Öztürk, Çakıcı’nın ülkücü kimliğinin baskın olduğunu, bunun Çakıcı’nın çocukluk dönemine kadar uzandığını söyledi. İnfaz Yasası tartışmasına ilişkin ise “Tabii ki yasanın Çakıcı için çıkarıldığı düşünülebilir, daha kamuoyunda ismi tartışılmayan birçok isim var bu yasadan faydalanan. Araştırıldığında bu isimlerin kimler olduğu görülecektir” dedi.

“Peker yakın bir zamanda Türkiye’ye dönmeyecektir”

Videolu tehdit furyasının odağındaki isimlerden biri de Karadağ’da bulunan Sedat Peker. O da son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek mitingleriyle gündeme gelmişti. Peker, videolarında önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kendisine kumpas kurduğunu söyledi. Ardından yeni bir video yayınlayarak “FETÖ’cüler beni yanlış yönlendirdi” diyerek Albayrak’tan özür diledi. Tüm bunlar “Peker tasfiye mi edildi?” sorularını gündeme getirdi. Öztürk, Peker ile yaptığı görüşmede bu sorulara Peker’in verdiği yanıtları şöyle anlattı:

“Görüşmemizde bana Türkiye’de kendisi aleyhinde çeşitli ifadeler veren insanların olduğunu söyledi. Kendisi bu ifadelerle cezaevine atılma endişesi yaşadığını söylüyor. Bu sebeplerle Türkiye’ye yakın bir zamanda gelmeyi düşünmediği anlaşılıyor.”

“Peker, ‘Benim babam da CHP’li, benim CHP’lilerle bir derdim yok’ dedi”

CHP’ye yönelik sert sözlerini de Peker’e soran Öztürk, “Sedat Peker bana ailesinin CHP’li olduğunu, kendisinin CHP’ye ya da CHP’ye gönül verenlere bir tepkisinin olmadığını söyledi. Ancak Peker’in, ‘CHP içinde PKK ağızıyla konuşan kişiler var, benim tepkim bu insanlara’ dedi” diye konuştu.

“Devlet bu örgütleri kullanıyor, başta devlet kontrolünde görünüyorlar ancak kurdukları ilişkilerle bağımsız hareket etmeye başlıyorlar”

Yeraltı dünyasının her dönemde devletle ilişkisi olduğu söylendi ya da ortaya çıktı. Yeni başlayan tartışma ise gündemdeki isimlerin devletin içindeki belli odaklar tarafından korunduğu yorumlarına yol açtı. Öztürk bu tartışmalara ilişkin şunları söyledi :

“Devletin bu tip yapılara yol vermemesi gerekiyor ancak böyle dönemlerde herkes bu yapıların arkasında devletin olduğunu, korunup kollandıklarını düşünüyor. Devlete belli alanlarda yardım ettikleri için bunlara göz yumuluyor. Bu isimler siyasi atmosfere göre, yani çıkarlarına göre yer de değiştiriyorlar. Devlet bu tip örgütleri kullanıyor ama zaten hata orada başlıyor. Başta devlet kontrolünde gibi görünüyorlar fakat devlet içindeki kişilerle kurdukları dostlukları kendileri lehine çevirip, bağımsız hareket etmeye başlıyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.