Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Gaye Usluer ile söyleşi: “Almanya’da liglerin başlamasının arkasında günlük vaka ve R0 sayısının düşük olması var, Türkiye’de durum böyle değil”

Türkiye salgında “Kontrollü Sosyal Hayat” dönemine geçerken Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da Süper Lig’i 12 Haziran’da başlatma kararı aldı. Federasyonun sağlık kurulu, 52 sayfalık futbola dönüş öneri protokolü yayımladı. Bu protokolde tesislerde, antrenman sahasında, maç öncesinde ve maç sırasında takımların uyması gereken kurallar yer alıyor. Kurallarda sosyal mesafe ve maske kullanımı öne çıkıyor. Ancak futbolun doğası gereği bu iki tedbirin saha içerisinde uygulanabilmesi zor görünüyor.

Peki Süper Lig’in başlaması sağlık açısından ne kadar doğru? TFF Başkanı Nihat Özdemir’in “Almanya’da vefat sayısı 8 bin iken benim vefat sayım 4 bin” diyerek Bundesliga’yı örnek göstermesi ne kadar anlamlı? Sporcuların sağlığı tehlikede mi? Batu Bozkürk bu soruları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gaye Usluer’e sordu.

“R0 sayısı 1’den büyükse normalleşmeden söz edilemez”

Türkiye’de normalleşme ve liglerin başlaması için henüz erken olduğunu belirten Gaye Usluer, bu kararların arkasında ekonomik kaygıların olduğunu savundu. Usluer, Nihat Özdemir’in “Almanya” açıklamasını hatırlatarak “Normalleşmede ne kadar az kişinin öldüğü bir ölçüt değildir. Burada günlük yapılan test sayısı, yeni vaka sayınız önemli. Yine R0 sayısı çok önemli. Bu sayı, bir kişinin Kovid-19 ile enfekte olduğunda hastalığı kaç kişiye bulaştırabileceğini ifade ediyor. Dünyada normalleşmeden bahsedebilmek için bu sayının 1’in altında olması gerektiğine dair kabul edilen bir görüş var. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de R0’ın 1.56 olduğunu açıkladı. Bu, Türkiye’de salgının hâlâ kontrol altında olmadığını gösteriyor” dedi.

“Almanya’da R0 ve günlük vaka sayısı düşük”

Almanya’da günlük vaka sayısının düşük, R0 sayısının 0.6 civarında olduğunu belirten Usluer, bu yüzden Almanya’nın ligleri başlatma kararının Türkiye’ye göre daha anlaşılabilir olduğunu ve Türkiye’nin bu anlamda Almanya’yı “taklit edemeyeceğini” söyledi. TFF Başkanı Özdemir’in “Pozitif vakaları ayıracağız” söylemini de yanlış bulan Usluer, bir kişide virüse rastlanırsa bütün takımın risk altında olacağını belirtti. Gaye Usluer son olarak, tüm bunlar konuşulurken sporcu sağlığının hiçe sayıldığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.