Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu: “Turizmde bu sene bir beklentimiz yok, an itibarıyla sıfır noktasındayız”

Koronavirüs salgını, yaşamlarımızda pek çok şeyi değiştirdi. Tüm dünyada “yeniden açılma”, bir başka deyişle “normalleşme” başladı. Ancak halen süren seyahat kısıtlamaları turizm sektörünü olumsuz etkiliyor. Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, “Bu sene bir beklentimiz yok” diyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, dün turizme ilişkin “normale dönüşme sürecini” değerlendirdikleri bir toplantı yaptı. Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile bakanlığımızda bir görüşme yaptık. Şartların normale dönüşme sürecini, Türkiye’ye gelecek turistlerin sağlık durumları konusundaki önlemleri ele aldık. Sağlık turizmi gibi konular üzerinde de önemli istişarelerde bulunduk” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, dün ayrıca “Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci” başlıklı bir genelge yayımladı.

Bu yılın turizm beklentilerini Medyascope’a değerlendiren Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, “Geçen seneyle karşılaştırma dahi yapmak istemiyoruz, yüzde 80 bir düşüş var. Sene sonunu da böyle kapatacağız gibi gözüküyor. An itibarıyla zaten sıfır noktasındayız” diyor.

Polatoğlu, Antalya’nın Serik ve Alanya ilçelerindeki pek çok otelin bu sezon açılmayacağını, açılan otellerin de tam kapasiteyle çalışmayacağını hatırlatıyor: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye uyan otellere bir sertifika verilecek; bu sertifika zorunlu değil, ancak oteller yurtiçinden veya yurtdışından müşteri alabilmek adına sertifika için ellerinden geleni yapacaklar.”

“Avrupalı turist geliyor diye salgın ithal etmenin mantığı yok, Türkiye de sağlık raporu istemeli”

“Türk kontenjanını geçen sene yüzde 20’ye düşürmüştük, yüzde 80’i yabancıydı” diyen Polatoğlu, bu yıl tam tersi bir beklentinin olduğuna dikkati çekip soruyor: “Yüzde 20 yabancı turist kimlerden oluşacak?” 

Türkiye’nin turizm önlemlerinin pek çok ülkeyle örtüştüğünü ancak bazı uygulamaların henüz açıklanmadığını söyleyen Polatoğlu, “Mesela Yunanistan’a 1 Haziran’dan itibaren tam teşekküllü bir hastaneden aldığınız bir sağlık raporuyla girebileceksiniz. Türkiye’nin de bunu yapması lazım. Gelsin Avrupalı diye kapımızı sonuna kadar açmamamız lazım. Turist geliyor diye salgın ithal etmenin de bir mantığını göremiyoruz açıkçası” diyor.

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.