Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Esma Çakır ile söyleşi: “İtalyanlar sokağa çıktıklarında sudan çıkmış balık gibiydi, Roma’da halen yarı insansızlık hâli var”

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen Avrupa ülkelerinin başında gelen İtalya, yeniden açılma ve hayata dönüş yönündeki adımlarını ay başından bu yana kontrollü olarak atıyor. İtalyan halkı, bir yandan üç aydır mücadele edilen salgında yaşamını yitiren 32 bin 486 yurttaşının yasını tutuyor, bir yandan da fiziksel mesafeli sosyal hayata yeniden uyum sağlamaya çabalıyor.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının 4 Mayıs’ta kaldırıldığı ülkede, 18 Mayıs’tan beri pek çok işletme açık, ancak yerel medyanın aktardığına göre kentlerde eskisine kıyasla sessizlik hâkim. İtalya’da yaşayan gazeteci Esma Çakır, ülkenin normalleşme sürecini Medyascope’a anlattı ve “32 bin 500’e yakın can kaybının yaş ortalaması 80. İtalya’da gerçekten bir nesil kayboldu. İtalya’nın hafızası büyük oranda zarar gördü. Bu travma, İtalyanlara büyük bir korku yaşattı” dedi.

Çakır, bir virüsün Çin’den çıkıp Avrupa’yı bu kadar etkisi altına alabileceğini kimsenin aklına dahi getirmediğini ve halkın onca kayıptan sonra ciddi bir travma yaşadığını söyledi: “Sokağa ilk çıktıklarında insanlar sudan çıkmış balık gibiydi aslında. Ne yapacaklarını bilemiyorlardı. Ben sokaklarda daha çok insan bekliyordum, ‘Bugün kalabalıktan yürüyemeyeceğiz’ diyordum. Ama öyle olmadı; daha çok parklara, mesafeyi koruyabilecekleri ve doğada olabilecekleri yerlere attılar kendilerini. Roma’nın merkezindeki o tıkış tıkış görüntü yoktu, zaten turistler yok. Kentte hâlâ çok büyük bir sessizlik, ıssızlık, yarı insansızlık hâli var.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.