Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Elektro ozan” Mory Kanté, 70 yaşında hayatını kaybetti

Bir dönem dillerden düşmeyen “Yeke Yeke” şarkısıyla tanınan Gineli müzisyen Mory Kanté, tedavi gördüğü hastanede cuma günü hayatını kaybetti.

Tek bir hit şarkı, bazen bir müzisyeni uzun süre zirvede tutmaya yeter. Mory Kanté’yi süperstar yapan parça, 1987 yılında çıkardığı ritmik ve yüksek perdeli “Yeke Yeke” şarkısıydı. Bu şarkıyla Gineli müzisyen, tarzını özetleyen “elektro ozan” lakabıyla tanınmaya başladı. Satış rekorları kıran Kanté, hayatının geri kalanını bu göz kamaştırıcı başarıyla geçirdi.

Sahip olduğu Afrika tınılarını, göç ettiği Amerika Birleşik Devletleri’ndeki siyahi müziğiyle birleştirerek, 70’lerde Gine’de başlayan müzik hayatını geliştirdi. Mory Kanté’nin, 80’lerin başında Los Angeles’taki ilk plak
girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Gineli şarkıcı üç yıl sonra Paris’e yerleşti. Burada yaptığı ikinci plağındaki kalıpları yıkma arzusu, eksikliklere rağmen hissediliyordu. Bu albümdeki Yeke Yeke’nin daha cesur, daha az funk olan ilk versiyonu daha sonrasında olgunlaştı. Yeke Yeke, gelecek nesillerin akıllarında yer edecek, stadyumların titremesine neden olacak bir şarkıya dönüştü.

Müzik tutkunları, uluslararası şarkı listelerinden yıllarca düşmeyen ve ve çok yüksek satış rakamlarına ulaşan Afrikalı kora (çok telli Batı Afrika çalgısı) sanatçısından, artık meşhur şarkısını tekrar çalmasını isteyemeyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.