Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turizmci İsmet Ergüleç ile söyleşi: “Eğer otelleri açamazsak sezonluk turizm emekçileri 17 ay işsiz kalır”

Turizm Bakanlığı yayımladığı genelge ile koronavirüs salgınıyla ilgili alınması gereken tedbirleri açıkladı. Turizmde normalleşme sürecini ve sezondan beklenenleri işletmeci İsmet Ergüleç, Selçuk Ada’ya anlattı. Otellerde fiziksel mesafenin uygulanacağını belirten Ergüleç, doluluk oranlarının düşük olmasını beklediklerini söyledi. Ergüleç, “Önümüzde belirsiz bir süreç var. Bugün birisi çıkıp salgın bitti dese bunun sosyoekonomik etkileri var. Geçen sezonlar kadar iyi bir sezon beklemiyoruz, yüzde 50 doluluk oranı bizi mutlu eder” dedi.

Turizmde birçok yan sektör olduğunu belirten Ergüleç, “Bizim işletmemiz günlük bin yumurta tüketiyor. Biz yumurta tüketmediğimizde bize yumurta tedarik eden firma tavuklarına durun diyemez” diye konuştu.

Antalya’da hizmet veren birçok konaklama tesisinin kış aylarında kapalı olduğuna dikkat çeken Ergüleç şunları söyledi: “Antalya’da çalışan birçok turizm emekçisi sezonluk işçi olarak çalışıyor. Bu yüzden birçok emekçi geçen sezon sonundan itibaren işsiz ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamadı. Oteller bu sezon tekrar faaliyet gösterdiğinde düşük doluluk oranında çalışacağı için, geçen sezon istihdam ettikleri emekçileri bu sezon çalıştıramayacak. Eğer bu sezon otelleri açamazsak sezonluk çalışan turizm emekçilerinin işsizlik süresi 17 aya uzayabilir. Oteller ve turizme hizmet veren diğer işletmeler açılsa dahi işsiz kalmaya devam edecek turizm emekçileri olacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.