Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüse karşı kullanılan sıtma ilacı hidroksiklorokinin klinik denemelerini askıya aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye dahil birçok ülkede koronavirüs tedavisinde kullanılan sıtma ilacı hidroksiklorokinin klinik denemelerinin, ilacın yan etkileri nedeniyle bir süre askıya alındığını açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, koronavirüs tedavisi için kullanılan hidroksiklorokin adlı ilacın klinik denemelerinin ortaya çıkan yan etkiler sebebiyle bir süreliğine askıya alındığını duyurdu.

Kararın sebebi The Lancet’ta yayımlanan çalışma

Ghebreyesus, bu kararı almalarındaki sebebin, geçen günlerde dünyaca ünlü tıp dergisi The Lancet’ta hidroksiklorokin ile ilgili yayınlanan araştırma sonuçları olduğunu söyledi. 

Sonuçları The Lancet’ta yayımlanan ve 96 bin hastayı kapsayan araştırma, hidroksiklorokinin ve yan ilacı olan klorokinin, özellikle azitromisin gibi antibiyotiklerle beraber kullanılmasının hastalarda ölüm oranlarını artırdığını ve kalp ritim bozukluklarına yol açtığını ortaya koymuştu.

DSÖ Acil Durumlar Program Direktörü Mike Ryan da, cuma günü verdiği bir demeçte, hidroksiklorokinin klinik çalışmalarının henüz tamamlanmadığını ve koronavirüs tedavisi için kullanımının oldukça riskli olduğunu belirtmişti.

İlk olarak Fransız mikrobiyolog Didier Raoult denemişti

Hidroksiklorokin ve yan ilacı olan klorokinin, azitromisin ile beraber kullanıldığında koronavirüsün tedavi süresini kısalttığı yönündeki iddia, ilk olarak Marsilya’daki Institut Hospitalo-Universitaire (IHU) adlı araştırma hastanesini kuran ve yöneten Didier Raoult tarafından ortaya atılmıştı. 

Raoult’nun iddiasından sonra dünyanın pek çok farklı bölgesinde hidroksiklorokin konusunda çeşitli klinik çalışmalar yapıldı ancak çalışmaların ortaya koyduğu bütün sonuçlar birbirinden farklı oldu. Ortaya çıkan farklı sonuçlar eşliğinde, hidroksiklorokinin koronavirüs tedavisindeki etkisi dünya kamuoyunda uzun bir süredir tartışılıyor.

Trump uzun bir süredir ilacı savunuyor

İlacın koronavirüse karşı kullanımı konusundaki tartışmalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın, ilacın koronavirüse karşı etkili olduğunu öne sürmesiyle daha da şiddetlendirmişti. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), mart ayı sonunda ilacın koronavirüs tedavisinde kullanılmasını onaylamış ancak nisan sonunda yaptığı ikinci bir açıklamayla ilacın kalp ritim bozukluğu gibi ölümcül yan etkilere yol açabildiği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Trump, geçen hafta yaptığı başka bir açıklamada ilacı kendisinin de kullandığını belirterek ABD vatandaşlarını ilacı gönül rahatlığıyla kullanmaya çağırmıştı.

İlacın kullanıldığı ülkeler arasında Türkiye de var

Dünya genelinde çok sayıda ülkede koronavirüs tedavisinde yararlanılan hidroksiklorokin, Türkiye’de de kullanılıyorSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, koronavirüs hastalarının erken tedavisinde hidroksiklorokin veya klorokin kullanıldığını açıklamasının yanında Sağlık Bakanlığı’nın14 Nisan tarihli koronavirüs rehberinde de hastalara hidroksiklorokin verilebileceği belirtilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.