Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göç filmleri günleri: Medyascope ve Kadir Has Üniversitesi işbirliği ile çevrimiçi film gösterimleri başladı

Medyascope ile Kadir Has Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Göç Filmleri Günleri: Sinemada Sahra-Altı Afrika’dan Türkiye’ye Göç” çevrimiçi film gösterimleri başladı. Türkiye’de üretilmiş dört belgesel ve üç kurmaca filmden oluşan seçkinin 29 Mayıs Cuma, 30 Mayıs Cumartesi ve 31 Mayıs Pazar günleri yapılan gösterimlerine ek olarak, filmlerin yönetmenleri ile de Medyascope ekranlarında söyleşiler gerçekleştiriliyor. 

Sahra-Altı Afrika ülkelerinin ve toplumlarının zengin çeşitliliğine ve uluslararası göç olaylarının bilinmeyen yönlerine odaklanan seçki kapsamında yapılan söyleşilerde ele alınan başlıca konular ise şöyle: Belgesel ve kurmaca filmlerde yabancıların temsili, bunun sinemacılara yüklediği sorumluluklar, yönetmen ile aktivist arasındaki ayrım ve benzerlikler ve Türkiye’de Afrikalıların kamusal alandaki temsilleri.

SEÇKİ KAPSAMINDA GÖSTERİLECEK FİLMLER

Ofsayt (Reyan Tuvi, 2010)

Reyan Tuvi’nin yönetmenliğini yaptığı 2010 tarihli kurmaca film Ofsayt, futbolcu olma umuduyla Türkiye’ye gelen ve yolları İstanbul’da kesişen iki kayıt dışı Afrikalı göçmenin, Taju ile Rachid’in hikayesini anlatıyor. Taju, üçüncü ligteki bir futbol takımına girmenin hayalini kurarken, Rachid, Avrupa’ya, İngiliz sevgilisinin yanına gitmenin yollarını arar. Futbolcu arkadaşları Festus Okey’in gözaltında öldürülmesi, iki dostun Türkiye’de tutunmaya dair umutlarına darbe vurur.

Bu filmi 29-30-31 Mayıs tarihleri arasında buraya tıklayarak ücretsiz izleyebilirsiniz.

Transit (Berke Baş, 2004) – Tüm gün erişim 

Berke Baş’ın yönetmenliğini yaptığı 2004 tarihli belgesel Transit, Batı’ya giden uzun göç rotasının en önemli transit bölgelerin birinde, İstanbul’da yolları kesişen biri Iraklı Arap, biri Iraklı Kürt, biri ise Nijeryalı üç ailenin öyküsünü anlatıyor.

Bu belgeseli 29-30-31 Mayıs tarihleri arasında buraya tıklayarak ücretsiz izleyebilirsiniz.

Mülteciyim, İşte Buradayım! (Eda Elif Tibet & Enzo Ikah, 2015)

Eda Elif Tibet ve Enzo Ikah yönetmenliğinde hazırlanan 2015 tarihli kurmaca film Mülteciyim, İşte Buradayım!, Kongolu bir müzisyen olan Enzı Ikah’ın İstanbul’daki müzikal yolculuğunu ve bir mülteci olarak verdiği sıradışı mücadeleyi belgeliyor.

Bu belgeseli, 29-30-31 Mayıs tarihleri arasında buraya tıklayarak ücretsiz izleyebilirsiniz.

Denizden Gelen (Zeytin Dalı), (Nesli Çölgeçen, 2010)

Nesli Çölgeçen’in yönetmenliğini yaptığı 2010 tarihli kurmaca film Denizden Gelen (Zeytin Dalı), eski bir polis ile kaçak yollarla Türkiye’ye gelen küçük bir çocuk arasında yaşananları konu ediniyor. Film, dünyanın temel problemlerinden biri haline gelen kaçak göçmenler sorununu işlerken önyargıların sevgi ve fadakarlık ile aşılabileceği mesajını taşıyor.

Bu filmi, 29-30-31 Mayıs tarihleri arasında buraya tıklayarak ücretsiz izleyebilirsiniz.

Kırık Midyeler (Seyfettin Tokmak, 2010)

Seyfettin Tokmak’ın yönetmenliğini yaptığı 2010 tarihli kurmaca film Kırık Midyeler, Mardin’den İstanbul’a çalışmaya gelen iki genç akraba çocuğu Hâkim ve Faysal’ın Almanya’ya gitmek umuduyla para biriktirme çabalarını ve Bosnalı bir kız çocuğu ile kesişen zorlu hayatlarını anlatıyor.

Bu filmi, 29-30-31 Mayıs tarihleri arasında buraya tıklayarak ücretsiz izleyebilirsiniz.

Kumun Tadı (Melisa Önel, 2014)

Melisa Önel’in yönetmenliğini yaptığı 2014 tarihli kurmaca film Kumun Tadı, İstanbul’un tekinsiz mahalleleri ile şehirden çok uzak olmayan Karadeniz sahilindeki yoksul bir sınır kasabası arasında “insan kaçakçılığı” yapan Hamit’in hikayesini anlatıyor. Film, günümüzde dahi sorun olarak güncelliğini yitirmeyen insan kaçakçılığı meselesini ve bu riskli yolculukta hayatını kaybeden göçmenlerin hikayesine dikkat çekiyor.

Bu filmi, 29-30-31 Mayıs tarihleri arasında ücretsiz izleyebilirsiniz. Filmin izleme bağlantısına ulaşmak için “gocfilmlerigunleri@gmail.com” adresine link talebi göndermeniz gerekiyor.

Amina (Kıvılcım Akay, 2019)

Kıvılcım Akay’ın yönetmenliğini yaptığı 2019 tarihli kurmaca film Amina, Senegalli bir göçmen olan 29 yaşındaki Amina’nın İstanbul’da gerçekler ve hayalleri arasına sıkışan zorlu yaşamını anlatıyor.

Bu filmi, 29-30-31 Mayıs tarihlerinde saat 17:30’da izleyebilirsiniz. Filmin ücretsiz gösterimine katılmak için “gocfilmlerigunleri@gmail.com” adresine link talebi göndermeniz gerekiyor.

SÖYLEŞİLER

30 Mayıs Cumartesi günü saat 19:00’da Medyascope ekranlarında yayınlanacak “Afrika’dan Göç Belgeselleri” söyleşisinin katılımcıları: Dr. Şirin Erensoy / Berke Baş / Reyan Tuvi / Dr. Eda Elif Tibet / Kıvılcım Akay / Prof. Dr. Mahir Şaul

31 Mayıs Pazar günü saat 21:00’de Medyascope ekranlarında yayınlanacak “Afrika Göçü Kurmaca Filmler” başlıklı söyleşinin katılımcılar: Dr. Şirin Erensoy / Nesli Çölgeçen / Seyfettin Tokmak / Melisa Önel / Prof. Dr. Mahir Şaul

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.