Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: “Putin’in tek adam rejimi koronavirüs kriziyle başa çıkmakta zorlanıyor”

Washington Post muhabiri Robyn Dixon, Rusya’nın koronavirüsle mücadelesini, açıklanan istatistiklerin ne kadar güvenilir olduğunu ve sağlık çalışanlarına yapılan ödemeleri değerlendiren bir haber kaleme aldı. Yazıyı özet olarak aktarıyoruz.

Mart ortasında, Rusya henüz 114 koronavirüs vakası tespit etmişken Devlet Başkanı Vladimir Putin bir jest yaparak, “işini onuruyla yapan” sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılacağını açıklamıştı.

Pek çok doktor salgından önce daha çok para kazanıyordu

Aradan iki ay geçti, Rusya’da resmî verilere göre 370 bin civarında vaka tespit edildi ve Rusya, şu an ABD ile Brezilya’dan sonra en çok koronavirüs vakasının tespit edildiği ülke durumunda. Ancak sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemelerde ciddi sorunlar yaşanıyor. Resmî olmayan ve sağlık sektöründe görev yapan çalışanlardan edinilen bilgiye göre, hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı 308’i buldu. Pek çok doktor ek ödeme alamamasının yanında salgın öncesinde kazandığı paradan da daha az kazanç elde ediyor. Örneğin St. Petersburg’daki Pokrovskaya Hastanesi’nde 20 yıllık cerrah olarak çalışan Svetlana Munirova’nın maaşı nisan ayında düştü. Yaklaşık 7 bin rublelik (100 dolarlık) bu düşüş enfeksiyon hastaları ile ilgilenen doktorların operatör doktorlardan daha az para kazanmasından kaynaklanıyor. Aynı hastanede çalışan bir kalp cerrahı ise maaşının yarıya düşürüldüğünü aktarıyor.

Putin’in tek adam rejimi krizle başa çıkmakta zorlanıyor

Ödemelerin gerçekleşmemesinin önündeki engel basit bir bürokratik aksaklık değil. Zira Putin’in tek adam rejimi bu krizle başa çıkmakta zorlanıyor. Bu noktada bütçeden ek ödemelerin artırılmasının Putin’in canını sıkacağına yönelik bir endişe hâkim.

Analistlerin altını çizdiği en belirgin sorun ise vaka ve ölüm sayısının yeterince önemsenmemesi. Moskova’da bulunan R.Politik adlı düşünce kuruluşunun direktörü Tatiana Stanovaya, yerel yöneticilere bağlı kalmanın Putin’i zor bir duruma soktuğunu belirtirken hükümetin ise Putin’in taleplerini onun istediği şekilde hayata geçiremediğini söylüyor.

Yetkililer Rusya’nın ölüm veya vaka sayılarını gizlemediğini ve gerçekleşen ölüm sayısının vaka sayısına oranla düşük olmasının hükümetin bu krizle başarılı bir şekilde mücadele ettiğinin kanıtı olduğunu söylüyor. Hayatını kaybeden insanlara otopsi yapılıyor ve eğer akciğerde bir enfeksiyon izine rastlanmazsa koronavirüs kaynaklı ölüm olarak kayda geçilmiyor.

Stanovaya’ya göre resmî sayıların hesaplanmasında büyük bir karışıklık var. Özellikle Kafkasya bölgesinden hiçbir şekilde güvenilir veriler gelmezken diğer bölgelerdeki testler ve vaka sayıları da özenli şekilde kaydedilmiyor.

15 Mayıs günü gerçekleştirilen hükümet toplantısında ise Putin, ek ödemeler konusunda hiçbir taviz verilememesi gerektiğini hatırlatmıştı. Dört gün sonra ise yine aynı konudan şikâyet eden Putin gerekli ödemelerin hemen yapılmasını emretmişti. Pazartesi günü ise sağlık yetkilileri, 153 bin 373 sağlık çalışanının hepsine gerekli ödemelerin yapıldığını açıkladı.

Ödemeler mümkün olan en düşük miktarda yapılıyor

Stanovaya ise yerel yetkililerin ödemeyi mümkün olan en düşük seviyede yaptıklarını söylüyor. Bu ise bir ikilem yüzünden gerçekleşiyor. Eğer vaka sayıları yüksek gözükürse Kremlin bunu salgınla mücadele etme konusunda bir başarısızlık olarak yorumlayacak ve yerel yöneticilerden hesap soracak. Öte yandan eğer vaka sayıları düşük gözükürse sağlık çalışanlarına yapılan ödeme miktarı azalacak.

Doktorların yalnızca testi pozitif çıkan hastalarla vakit geçirdiği zaman ek ödeme almaları da bir başka sorun. Testlerin neredeyse yüzde 30 oranında yanlış sonuç verdiğini düşünürsek ek ödemelerin bu şekilde yapılması hakkaniyetli değil. Tam da bu yüzden ödemelerin ve düzenlemelerin hangi parametrelere göre belirlendiği oldukça kafa karıştırıcı.

Kafkasya’nın fakir bir bölgesi olan Dağıstan Cumhuriyeti’nin Sağlık Bakanı  Dzmaludin Gadzhiibragimov ise bir blog yazarı olan Ruslan Kurbanov ile yaptığı söyleşide, şu ana kadar bölgede toplam 40 doktorun koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu, federal hükümet için oldukça utanç verici çünkü resmî açıklamalara göre ülke genelinde hayatını kaybeden doktorların sayısı 27 olarak belirtilmişti. Gadzhiibragimov aynı zamanda bölgede 13 bin 697 koronavirüs ve zatürre vakası tespit edildiği dönemde resmî açıklamanın ülke genelindeki vaka sayısını 3 bin 280 olarak duyurduğunu söylüyor. Stanovaya’ya göre açıklanan resmî verilere güvenilmemesinin sebeplerinden biri de bu.

Putin geçen salı günü Rusya’daki salgının pik yaptığını belirtmişti ve nisan ayı boyunca gerçekleşen günlük yüzde 18 civarındaki vaka artışı çarşamba itibarıyla yüzde 2-3 seviyesine düştü. Ancak St. Petersburg’da sosyal mesafe ve izolasyonun dikkate alınmadığını ortaya koyan görüntüler yeni tehlikelerin de habercisi olabilir. St. Petersburg Sağlık Komitesi Başkanvekili Andrei Sarana çarşamba günü yaptığı açıklamada, koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan insanların sayısının 200’den bir anda 670’e çıktığını belirterek bu durumun doktorları ve hastaneleri ağır bir baskı altına soktuğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.