Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tabip odaları salgını anlatıyor – Mersin: “Salgını değil algıyı yönetiyorlar”

Türkiye’nin farklı şehirlerinde koronavirüsle mücadele konusunda yaşananları tabip odası başkanlarının gözünden aktarmaya devam ediyoruz. Türkiye’deki 30 büyükşehir arasında en az koronavirüs vakasına rastlanan şehir olarak belirtilen Mersin’de koronavirüs salgınıyla nasıl mücadele edildiğini, Mersin Tabip Odası’nın bu süreçteki rolünü Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen ile konuştuk.

Yaklaşık iki haftadır sayıları yalnızca basın aracılığıyla görebildiklerini belirten Antmen, üç gün önce ellerine ulaşan son rakamlara göre Mersin’de ölümlü koronavirüs vaka sayısının 25 olduğunu söyledi.

Antmen, Mersin’deki kamu hastanelerinin 1 Haziran’dan itibaren tekrar hasta kabülüne başlayacak olması hakkında ise “Şehirdeki kamu hastanelerinin en az bir tanesi koronavirüs vakaları dışında da hizmet vermeliydi çünkü bütün hastaneler koronavirüs odaklı çalıştığı için diğer hastalıklardan dolayı şikayeti olan vatandaşlar sağlık hizmetlerine erişim sağlayamıyordu” diye konuştu.

Antmen, tabip odalarının gözlem ve önerilerinin karar alma sürecine yeterince dahil edilmediğini ve kararların şeffaf bir şekilde alınmadığını belirtti. Mersin Tabip Odası olarak Ulusal Pandemi Koordinasyon Kurulu’na dahil edilen tek tabip odası olduklarını anımsatan Antmen, buna karşın salgının başından beri yetkililerle iletişim kurmakta zorlandıklarını ve ilettikleri görüşlerin kimse tarafından dikkate alınmadığını söyledi.

“Salgın daha da şiddetlenecek ve her şey daha kötü olacak diye bir şey yok ancak normalleşme önlemleri erken ve yanlış alındı” diye konuşan Antmen, normalleşme sürecinin Bilim Kurulu’nun ilettiği bilimsel ve güncel tavsiyeler kapsamında değil, ekonomik canlanma kapsamında yürütüldüğünü ve bunun önümüzdeki süreçte halk sağlığı için tehlikeli olabileceğini belirtti.

Sağlık çalışanları tarafından kullanılan koruyucu ekipman hakkında da konuşan Antmen, salgının başından beri ekipman ihtiyaçlarının devam ettiğini ve eksiklerini Sağlık Bakanlığı’ndan değil tabip odaları ve bazı gönüllü kuruluşlar aracılığıyla temin etmeye çalıştıklarını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.