Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de George Floyd’un öldürülmesini protesto eden göstericilerin Beyaz Saray’ın kapısına dayanmaları üzerine, Başkan Trump’ın sığınağa alındığı iddia edildi

25 Mayıs günü ABD’nin Minneapolis kentinde, 46 yaşındaki George Floyd‘un polis tarafından öldürülmesinin ardından ülke çapında altı gündür süren protestolar, 29 Mayıs Cuma gecesi başkent Vaşington’daki Beyaz Saray’ın dışında da devam etti. Polisin protestoculara sert müdahalesinin ardından eylemlerin devam etmesi üzerine Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump‘ın Beyaz Saray’ın güvenli sığınağına alındığı iddia edildi.

New York Times’ın haberine göre, protestoların artmasının ardından gizli servis ajanları, ABD Başkanı Trump’ı Beyaz Saray içinde, ani terör saldırılarına karşı hazırlanmış olan sığınağa götürdü. Haberde Trump’ın bir saatten az bir süre burada kaldığı aktarıldı. Trump’ın yanında eşi Melania ile oğlu Barron’un da olduğunu iddia edildi.

Sosyal medyaya yansıyan videolarda ise protestocuların Beyaz Saray’ın kapısına kadar ulaştıklarını görülüyor.

CNN’in haberine göre ise başkent Vaşington, Atlanta, Şikago, Denver, Los Angeles, Seattle ve San Francisco gibi büyük kentler dahil en az 40 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken pazar günkü protestolar için 15 eyalette Ulusal Muhafız birlikleri destek için göreve çağrıldı.

Floyd’un 25 Mayıs Pazartesi günü Minneapolis’teki ölümü, Vaşington da dahil olmak üzere ABD’deki düzinelerce eyalet ve şehirde protestolara yol açmıştı. Göstericiler cuma gecesinden itibaren Beyaz Saray’ın dışında toplandı ve Beyaz Saray’ın çevresinde aralıklı olarak polisler ve göstericiler arasında çatışmalar meydana geldi.

Beyaz Saray’ın önündeki Lafayatte Park’ta ilk kez cuma günü toplanmaya başlayan protestoculara o günden bu yana müdahale etmeyen polis, göstericilerin sayısının arttığının gözlemlendiği pazar günü yerel saatle 05.00 sıralarında, kalabalığa ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu. Vaşington Belediye Başkanı Muriel Bowser, yerel saatle pazar 23.00’ten pazartesi 06.00’ya kadar kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu.

Ülke genelinde devam eden protestolarda Anadolu Ajansı’nın haberine göre, New York’ta 345 gösterici gözaltına alındı, 33 polis yaralandı. Manhattan semtinde 10’dan fazla işyeri ve 47 polis aracı zarar gördü. Philadelphia’da 3 bin kişinin katıldığı gösterilerde 13 polis yaralandı, 14 kişi gözaltına alındı. Pazar günü de Vaşington, New York, Philadelphia, Şikago, Boston ve Los Angeles gibi kentlerde on binlerce gösterici eylemlerine devam etti.

Floyd’un öldürülmesi dünya çapında da tepki gördü

The Guardian’ın haberine göre, diğer ülkelerde de George Floyd için protesto ve anma gösterileri düzenlendi. Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere ve Danimarka’da protestocular Floyd’u anmak için toplandı. Almanya’da düzenlenen yürüyüşte, Berlin Duvarı’nın kalıntıları üzerine George Floyd’un resmi yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.