Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Semptom göstermeyen hastalardan koronavirüs bulaşıyor mu? Asya ülkelerinden örnekler

Asemptomatik koronavirüs hastaları bir tehdit oluşturuyor mu? Bu soru salgın ortaya çıktığından beri en çok dile getirilen endişelerden birinin altını çiziyor. Konuyla ilgili Reuters’ta çıkan bir haber bu sorunun cevabına ışık tutuyor.

Bu sorunun cevabına geçmeden önce asemptomatik kişiler ile henüz semptom göstermeyen kişiler arasındaki ayrımı iyi tanımlamak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) asemptomatik hastaları, “laboratuvar testi pozitif çıktığı için tanı konmuş ancak semptom göstermeyen kişiler” olarak tanımlıyor ve kayıtlara bu şekilde geçen vaka sayısı yüksek değil.

Yine DSÖ’nün tanımına göre kuluçka döneminde kişi virüsü kapmış durumda ancak henüz semptomlar ortaya çıkmadıysa buna “semptom öncesi safhası” deniyor ve kişi bu süreçte virüsü başkalarına bulaştırabiliyor.

DSÖ semptom öncesi safhayı tecrübe eden insanların hastalığı bulaştırdığını doğruluyor, asemptomatik hastaların virüsü bulaştırdığına dair ise oldukça az kanıt olsa da böyle bir ihtimal de mevcut. DSÖ nisan ayının başında yaptığı açıklamada, asemptomatik bir vakadan virüsün bulaşması gibi bir durum ile karşılaşılmadığını söylemişti.

Asya ülkelerinde durum nasıl?

Çin, şu ana kadar 83 bin koronavirüs vakası tespit etti. Bu toplama asemptomatik vakalar dahil edilmezken 31 Mart’tan itibaren asemptomatik vakalar da ayrıca listelenmeye başladı. O gün Çin’de toplam bin 541 asemptomatik vaka gözlem altında tutulurken bugün ise bu hastaların sayısı 357. Vuhan’da yaşayan 11 milyon insana da ayrıca test yapılmış ve yeni bir koronavirüs vakasına rastlanmamıştı.

Asya’daki bazı ülkeler ise asemptomatik vakaları da toplam vaka sayısına ekliyor. Örneğin Vietnam Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 300 civarında toplam vakanın tespit edildiği ülkede, bu vakaların yüzde 37’si semptom göstermeyen kişilerden oluşuyor. Yapılan araştırmaların sonucunda ise asemptomatik kişilerden virüs geçişinin de yaygın olduğu ortaya çıktı. Örneğin iki asemptomatik hastanın toplam dört kişiye virüs bulaştırdığı tespit edildi.

Güney Kore’den yapılan açıklamaya göre vakaların yaklaşık yüzde 20-30’u asemptomatikti. Kıdemli sağlık çalışanlarının aktardığına göre virüs kuluçka dönemindeyken hızlıca yayılabiliyor ancak semptom göstermeyen kişilerden virüsün başka insanlara bulaşma ihtimali yüksek değil.

Güneydoğu Asya’da en çok koronavirüs vakasının tespit edildiği Singapur ise hastalarının kaçının asemptomatik olduğuna ilişkin resmî bir açıklama yapmasa da pozitif vakaların çoğunun göçmen işçilerin kaldığı yurtlarda tespit edildiğini ve bu kişilerin hastalığı ya hafif semptomlarla ya da hiç semptom göstermeden atlattığını belirtti.

Fİlipinler‘de tespit edilen yaklaşık 19 bin vakanın yüzde 13’ünün asemptomatik olduğu açıklandı. Yapılan bir çalışmaya göre Hindistan’da ise 22 Ocak ile 30 Nisan günleri arasında tespit edilen 40 bin 184 vakanın yüzde 28’inin asemptomatik olduğu belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.