Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya koronavirüs salgınındaki toplam ölü sayısını açıklamayı durdurdu

Brezilya koronavirüsün en fazla hasar verdiği ülkelerden biri. Resmi verilere göre hem en çok vakanın tespit edildiği hem de en çok koronavirüs kaynaklı ölümün gerçekleştiği ikinci ülke olan Brezilya’da en çok tartışılan konulardan biri Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun salgını yeterince ciddiye almaması ve salgınla mücadele etmek için somut bir plan ortaya koymaması. Bolsonaro hükümeti geçen hafta bu tartışmaları daha da alevlendiren bir karar daha aldı. Hükümeti, koronavirüs nedeniyle meydana gelen toplam ölüm sayısını resmî olarak açıklamayı durdurdu ve bütün verileri resmî siteden geri çekti.

Brezilya’nın koronavirüs vakalarını açıkladığı sitede artık kaç vatandaşın tedavisinin sürdüğü ile ilgili veriler de yer almayacak. Sitede yalnızca günlük vaka ve ölüm sayılarına yer veriliyor. Buna göre cumartesi günü 904, cuma günü bin 5 ve perşembe günü de bin 473 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

“Otoriter ve insanlık dışı adımlar”

The Guardian muhabiri Dom Phillips’in haberine göre sağlık bakanlığı çalışanları bu kararın Bolsonaro tarafından alındığını ve toplumda büyük bir öfkeye neden olduğunu belirtiyorlar. Devlet Sağlık Kurumları Ulusal Konseyi Başkanı Alberto Beltrame konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşlarımızı unutturmak için atılan otoriter, insanlık ve ahlak dışı adımlar başarılı olamayacak. Biz ve Brezilya halkı onları ve bu ülkenin yaşadığı trajediyi unutmayacağız” dedi.

“Soykırıma varacak bir politika”

Karara bürokrasiden de tepki yağdı. Brezilya Federal Kongre Üyesi Rodrigo Maia, “Böyle ayak oyunları ile sonu soykırıma varacak bir politikanın inşa sürecindeki sorumluluğunuzu örtemezsiniz” derken yüksek mahkeme hâkimi Gilmar Mendes, “İstatistikleri manipüle etmek totaliter rejimlerin işidir” diye konuştu.

Brezilya’da salgın başladığından beri iki sağlık bakanı görevden ayrıldı. Şu an sağlık bakanı olarak görev yapan Eduardo Pazuello ise, hiçbir sağlık tecrübesi bulunmayan bir ordu generali.

“Doğru tedavi için güvenilir verilere ihtiyaç var”

Brezilya’daki doktorlar, veri güvenliği olmadan tedavilerin başarılı şekilde yapılamayacağı görüşünde birleşiyorlar. Rio de Janeiro Federal Hastanesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Doktor Alberto Chebabo, yoğun bakım ünitelerinin düzenlenmesi ve doğru tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için güvenilir verilere ihtiyaç duyduklarının altını çiziyor.

Brezilya’daki bazı şehirlerde işyerlerinin ve alışveriş mağazalarının kısa süre önce açılmasına rağmen toplam verilerin açıklanmaması halinde bu durumun da sürdürülebilir olma ihtimali oldukça düşük. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.