Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rawest Araştırma Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu ile söyleşi: “Akşener de HDP’nin olmadığı bir muhalefet blokunun başarılı olmayacağını biliyor”

HDP’nin Hakkâri ve Edirne’den Ankara’ya başlatacağı “Demokrasi Yürüyüşü” tartışılırken Rawest Araştırma Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, HDP milletvekillerinin bile gösteri ve yürüyüş haklarını kullanmakta zorlandığı bir dönemde, iktidarın engellemesi ihtimali ile yürüyüşün zorlu geçebileceğini söyledi. Muhalefet bloku ile ilgili tartışmalara da değinen Ruhavioğlu, bazı çevreler tarafından muhalefet blokunun parçalanması için İYİ Parti’nin kışkırtıldığını belirterek “Ama HDP’nin de, İYİ Parti’nin de blok içinde iktidarı değiştirmek istiyorlarsa birbirlerine ihtiyacı vardır. Akşener de HDP’nin olmadığı bir muhalefet blokunun başarılı olmayacağını biliyor” dedi.

Ruhavioğlu, planlanan “Demokrasi Yürüyüşü” ile ilgili olarak, HDP’nin üzerinde hükümet eliyle yürütülen yaygın bir baskının bulunduğunu ve HDP’nin bir arayış içinde olmasının anlaşılabilir olduğunu belirtti: “HDP’nin yasaya göre dokunulmaz olan milletvekilleri bile gösteri ve yürüyüş haklarını kullanmakta zorlandığı bu yürüyüşü iktidarın engelleme ihtimali sözkonusu olabilir. Bu yürüyüşün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gerçekleştirdiği Adalet Yürüyüşü gibi kitlesel karşılık ve buluşma ile yoğunlaşacağını düşünmüyorum. Bugünkü şartlar uygun değil.”

CHP’nin 31 Mart’tan sonra iktidarın kendisini çektiği gerilimli arenadan kaçtığını ve kazandığı belediyeler üzerinde halkla buluştuğunu söyleyen Ruhavioğlu “CHP bunda da başarı oldu. Belediye başkanları başarılı çalışmalar yaptılar ve yapıyorlar. Kayyum atandığı için HDP’nin böyle bir şansı da yok” dedi.

Rawest Araştırma Merkezi Direktörü Ruhavioğlu’na göre, mevcut matematiksel veriler, HDP’nin içinde yer almayacağı bir muhalefet blokunun başarılı olamayacağını ortaya koyuyor: “HDP blokta yer almak istiyor ama eşit ve görünür olmak istiyor. Eğer iktidar değiştirilmek isteniyorsa HDP o blokta kalmak zorundadır. Ama gördüğümüz kadarıyla İYİ Parti bloktan koparmak için tahrik ediliyor. Bu konuda en büyük görev CHP ve genel başkanına düşüyor. Muhalefet blokunun çatlamaması için, iki benzemez olan İYİ Parti ve HDP’nin bazı konularda suyuna gidip, dengelemesi gerekir. Herkesin birbirine ihtiyacı var. Meral Akşener’de HDP’nin içinde yer almayacağı bir muhalefetin başarılı olmayacağını biliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.