Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başak Purut ile “Ayrımcılığa karşı Ekşi Sözlük’e açık çağrı” üzerine söyleşi: “Irkçı bir insan dahi sözlükte görüşlerini belirtebilir ancak ırkçılık yapamaz”

Kadınlara yönelik cinsiyetçi söylemlerin eril tahakküm tarafından anlaşılması ve önlenmesi için 3 Haziran’da sosyal medya kullanıcısı kadınların başlattığı #erkekyerinibilsin etiketli akım, Ekşi Sözlük’te hem desteklendi hem de eleştirilerin hedefi oldu. 

Bazı eleştirilerin ayrımcı dili tetiklemesi ve nefret söylemi içermesi de sözlükte bu gibi içeriklere karşı bir çağrı yayınlanmasıyla sonuçlandı. Ekşi Sözlük yöneticisi ve yazarı Başak Purut, sözlükteki adıyla “kanzuk”, bu çağrıya destek verdi ve bundan sonra nefret söylemi içeren metinlere çözüm üreteceğini taahhüt etti. 

Başak Purut, bu çağrıyı ve çözüm önerilerini Medyascope‘a anlattı. Purut, bu konuda sözlük yazarlarına uygulanacak yaptırımların, ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı yönündeki endişelere ve eleştirilere de yanıt verdi: “Her görüşten herkesin burada yeri var. Sadece o görüşleri nasıl belirttiği önemli… Uç örnek vermek gerekirse ırkçı bir insan dahi sözlükte görüşlerini belirtebilir ancak ırkçılık yapamaz. Bu ikisi çok farklı şeyler ve bunlar arasında ince bir çizgi yok.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.