Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump’la kiliseye yürüyen ABD Genelkurmay Başkanı özür diledi: “Orada olmamalıydım”

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 20. Genelkurmay Başkanı General Mark A. Milley, Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’dan kiliseye yürüyüşüne katıldığı için özür diledi. Milli Savunma Üniversitesi’nin diploma törenine önceden kaydedilmiş bir video ile katılan Milley, “Orada olmamalıydım. O anda ve o ortamdaki varlığım, ordunun iç politikaya karışması olarak algılandı” diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Mark A. Milley, Lafayette Meydanı’na doğru yürürken.

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran Pazartesi günü Beyaz Saray’ın önünde yaptığı açıklamada ülkedeki şiddet olaylarına müdahale etmek için binlerce ağır silahlı askeri personeli görevlendirdiğini açıklamış, ardından Beyaz Saray’ın yakınlarında bulunan ve protestocular tarafından zarar verildiği iddia edilen Aziz John Kilisesi önünde elinde İncil tutarak poz vermişti.

Polisler, Trump kiliseye gelmeden önce Beyaz Saray’ın önünde bulunan Lafayette Meydanı’nda barışçıl eylemlerini sürdüren eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler ile müdahale etmişti. Trump Lafayette Meydanı’nda yürürken objektiflere Genelkurmay Başkanı General Mark A. Milley de takılmıştı. Trump kilisenin önüne geldikten sonra, elindeki İncil’i kaldırarak poz vermiş ve açıklama yapmadan Beyaz Saray’a geri dönmüştü.

New York Times’in haberine göre, General Milley, “Yetkili ve üniformalı bir subay olarak ders aldığım bir hataydı, umarım içtenlikle hepimiz bu durumdan bir şeyler öğrenebiliriz” dedi. “George Floyd’un anlamsız ve acımasızca öldürülmesi konusunda kızgın olduğunu” söyleyen Milley, Trump’ın Ulusal Muhafız Birlikleri’ni protestolara karşı konuşlandırılması yönündeki önerisine karşı olduğunu yineledi.

Beyaz Saray’ın önünde protesto yapanlara sert bir şekilde müdahale edilmesini “hata” olarak nitelendiren Milley, yürüyüşte bulunması ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Üst düzey liderler olarak, yaptığınız her şey yakından izleniyor. Ve ben de bundan muaf değilim. Birçoğunuzun gördüğü gibi geçen hafta Lafayette Meydanı’ndaki fotoğrafım, ordunun sivil toplum içindeki rolü hakkında ulusal bir tartışmaya yol açtı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.