Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter’ın “Aktroller” operasyonu hakkında söyleşi – Ata Mert Binicioğulları: “Kapatılan hesaplar bot değil, gerçek kişiler tarafından kullanılan örgütlü hesaplar”

Twitter, Rusya, Çin ve Türkiye’de iktidar yanlısı paylaşımlar yapan hesaplara yönelik temizlik operasyonu yaptı. Üç ülkede aktif olan toplam 32 bin 242 hesap kapatıldı ve milyonlarca tweet siteden kaldırıldı. 

Türkiye’de 7 bin 340 hesap, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine “siyasi bir anlatım yaratmaya çalıştıkları” gerekçesiyle Twitter yönetimi tarafından kapatıldı ve 36 milyonu aşkın tweet siteden silinerek arşivlendi.

Twitter yönetimi, kapatılan hesaplara ve silinen tweetlere dair verilerin bazı araştırma merkezleriyle paylaşıldığını duyurdu. Bu araştırma merkezlerinden biri de Stanford Üniversitesi’ne bağlı İnternet Gözlemevi. 

Stanford İnternet Gözlemevi’nin, Türkiye’deki Twitter hesaplarına dair paylaştığı raporu ve rapordaki bilgilerin ne anlama geldiğini Ata Mert Binicioğulları ile konuştuk.

Medyascope yayınında raporu değerlendiren Ata Mert Binicioğlulları, kapatılan hesapların otomatik tweetler atan bot hesaplar değil gerçek kişiler tarafından kullanılan aktif hesaplar olduğunu söyledi. Türkiye hakkındaki raporun, sosyal medyada bu tarz paylaşımlar yapan hesapların yalnızca küçük bir bölümünü yansıttığını belirten Binicioğulları’na göre açılan bu tarz hesaplara karşı yapılan temizlik operasyonlarının devamı gelebilir. 

Medyascope’un dün gece “Aktrollere operasyon” başlığıyla yayınladığı ve Stanford’a bağlı İnternet Gözlemevi’nin konuya dair raporlarının paylaşıldığı özel haberinde konuya ve rapora ilişkin daha geniş detayları bulabilirsiniz.

Binicioğulları’nın konu hakkında paylaştığı tweet serisine de buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.