Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zoom, Tiananmen eylemlerinin yıldönümü toplantısının ardından ABD’li aktivistlerin hesaplarını kapattı

Koronavirüs salgını döneminde tüm dünyada yıldızı parlayan video-konferans uygulaması Zoom, Çin’in Tiananmen Meydanı’nda düzenlenen eylemlerin yıldönümünü anmak için bir araya gelen ABD’li aktivistlerin hesabını geçici olarak kapattı. 

Axios’un haberine göre, ABD’li video konferans şirketi Zoom, 4 Haziran 1989’da Çin’in başkenti Pekin’deki Tiananmen Meydanı‘ndaki protesto gösterilerinin 31. yıldönümünü anmak için düzenlenen bir video konferans toplantısının ardından toplantıyı düzenleyen aktivistlerin hesaplarını kapattı.

ABD’de faaliyet gösteren ve kâr amacı gütmeyen Humanitarian China‘nın kurucusu ve 1989 Tiananmen protestolarının eski öğrenci lideri Zhou Fengsuo, etkinliği Humanitarian China’nın Zoom hesabı aracılığıyla düzenledi. Etkinliğe yaklaşık 250 kişi katıldı. Konuşmacılar arasında 1989 eylemleri sırasında öldürülen öğrencilerin anneleri ve Hong Kong’da aylardır düzenlenen eylemlerin organizatörleri de vardı.

Humanitarian China’nın Zoom hesabı 7 Haziran tarihinde kapatıldı. Zhou Fengsuo kapatılan hesaba ulaşamadıklarını ve Zoom’a gönderdikleri maillere cevap alamadıklarını söyledi.

Zoom sözcüsü Axios’a, hesabın “yerel yasalara uymak için” kapatıldığını ve hesabın yeniden etkinleştirildiğini söyledi. Yapılan açıklamada, “Her küresel şirkette olduğu gibi biz de faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde geçerli yasalara uymalıyız. Farklı ülkelerde bir toplantı yapıldığında, bu ülkelerdeki katılımcıların kendi yerel yasalarına uymaları gerekir. Yaptığımız işlemleri yerel yasalara uymak için gerekli olanlarla sınırlandırmayı ve bu konularda sürecimizi sürekli gözden geçirmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. ABD merkezli hesabı yeniden etkinleştirdik” denildi.

İfade özgürlüğünü savunan PEN Amerika, Zoom’un hareketini kınadığını açıkladı. PEN Amerika’nın direktörü Suzanne Nossel yaptığı açıklamada, “Zoom, şirketler, okulllar ve özellikle küresel karantinanın ortasında sanal bir iletişim yoluna ihtiyaç duyan çeşitli kuruluşlar için tercih edilen bir platform olacak. Ancak Çin hükümetinin bir kolu gibi hareket edemez” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.