Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oxford Üniversitesi, ağır koronavirüs hastalarının hayatını kurtarabilecek ilk ilacı açıkladı: Deksametazon

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen kapsamlı bir çalışmanın sonucuna göre, “deksametazon” adlı ilaç ağır koronavirüs hastalarının ölüm riskini kayda değer oranda düşürüyor.

Araştırmanın sonuçları bugün açıklanırken kısa süre içinde de yazılı olarak yayımlanacağı duyuruldu. Araştırmacılar, ilacın ağızdan veya damardan verildiği 2 bin 104 hasta ile ilacın verilmediği ve normal yöntemlerle tedavi edilen 4 bin 321 kişi arasında bir kıyaslama yaparak çalıştı.

Solunum desteğine ihtiyaç duyan hastalarda ölüm riski üçte bir oranında düşüyor

Çalışma başladıktan 28 gün sonra çıkan sonuçlara göre, deksametazon verilen hastalar arasında solunum desteğine ihtiyaç duyan kişilerdeki ölüm riskinin ilaç sayesinde yüzde 35, ilave oksijen desteğine ihtiyaç duyan hastalardaki ölüm riskinin ise yüzde 20 oranında azaldığı görüldü. İlaç, durumu daha az ciddi olan hastalarda ise bir değişikliğe yol açmadı.

Deksametazon ucuz ve kolay ulaşılabilen bir ilaç

Araştırmaya katılan doktorlardan Peter Horby, “Bu oldukça güzel bir sonuç. Durumu ağır olan hastalar için deksametazon artık standart tedavi yöntemi haline gelecek. Bu ilacın hem ucuz hem de kolay bulunabiliyor olması dünya genelinde çok sayıda insanın hayatının kurtarılmasını sağlayabilir” dedi.

Sağlık Bakanı Matt Hancock ise bugünden başlayarak İngiltere’deki koronavirüs hastalarının tedavisinde deksametazonun kullanılmaya başlanacağını belirtirken mevcut aşamada bu ilaçtan ülke genelinde 200 bin adet bulunduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.