Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, Türkiye ile turizmde normalleşme konusunda temkinli: “Alınan önlemleri ve verileri değerlendireceğiz”

Almanya hükümeti, normalleşme adımları atılırken Türkiye’ye seyahat uyarısını kaldırma konusunda temkinli davranılacağını açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ZDF’ye yaptığı açıklamada, turizmde normalleşmenin ilk adımının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında atılacağını, koronavirüsle mücadele konusunda ortak standartların belirlenmesi gerektiğini söyledi. AB ülkeleri dışındaki seyahat sınırlamaları için Maas, ikili görüşmeleri işaret etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas

Acele bir karar almayacaklarını yineleyen Maas, Türkiye konusunda ise gelişmelerin ve alınan önlemlerin takip edildiğini, değerlendirmelerinin sürdüğünü belirtmiş Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir görüşme yapacağını açıklayarak “Bize verilen sayıların, yani verilerin güvenilirliğini, alınan önlemleri ele alacağız” demişti.

Almanya’nın Türkiye dahil 160 ülkeye seyahat uyarısı kararını 31 Ağustos’a uzatması ise Ankara’yı harekete geçirdi. Almanya ve Türkiye’deki turizmcilerin merakla beklediği görüşme gerçekleşti. Telefon görüşmesinde koronavirüste normalleşme süreci, turizm, seyahat uyarısının kaldırılması, Almanya’nın AB dönem başkanlığında Türkiye-AB ilişkileri ele alındı. Ancak turizmde atılacak adımlara dair iki taraftan da resmi bir açıklama yapılmadı.

Acentalar yasak kalksın istiyor

DW’ye konuşan Almanya Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, hükümetin Avrupa ülkeleri için seyahat uyarısını kaldırmasını “önemli bir ilk adım” olarak nitelendirse de en kısa zamanda Avrupa dışındaki ülkeler için de bu uyarının kaldırılmasını beklediklerini söyledi. Turizm acentelarının hijyen konusunda gerekli önlemleri sağlama konusundan çalışmalarını hızlandırdıklarını anlattı.

Alman turistlerin yoğun olarak seçtikleri tatil noktalarından Türkiye içinse Fiebig şöyle konuştu: “Türkiye, Tunus ve Mısır gibi Avrupa dışındaki sevilen tatil destinasyonları için seyahat uyarısının uzatılması, temmuz ve ağustos ayları için ilave 9 milyar euro kayıp anlamına geliyor. Tur operatörleri ve seyahat acentelerinin ağustos ayına kadar göğüslemesi gereken, toplam 20 milyar euroyu bulan bir kayıptan söz ediyoruz.”

Almanya’nın seyahat uyarısı konusunda bir açıklama da Avrupa Türk Acentacılar Birliği’nden (COOP TRR) geldi. COOP TRR, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının kaldırılması için yarın Köln ve Düsseldorf’ta eşzamanlı protestolar düzenleyecek. Birlik ayrıca, uğradıkları zarar nedeniyle hükümete dava açacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.