Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doç. Dr. Çağhan Kızıl ile söyleşi: “Deksametazon, koronavirüs tedavisinde çığır açacak gibi görünüyor”

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir çalışmaya göre “deksametazon” adlı ilacın ağır koronavirüs hastalarının ölüm riskini kayda değer oranda düşürdüğü tespit edildi.

Yapılan araştırmaların sonucunda, deksametazon verilen hastalar arasında solunum desteğine ihtiyaç duyan kişilerdeki ölüm riskinin yüzde 35, ilave oksijen desteğine ihtiyaç duyan hastalardaki ölüm riskinin ise yüzde 20 oranında azaldığı görüldü.

Medyascope özel yayınında Okan Yücel’in sorularını yanıtlayan genetik bilimi uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, bu araştırmanın içeriğini ve sonuçlarını değerlendirdi. Deksametazon ilacının koronavirüs tedavilerinde kullanılma amacının ağır hastalardaki bağışıklığı güçlendirerek, ortaya çıkabilecek ikincil, üçüncül etkileri önlemeye yönelik olduğunu belirten Kızıl, bu ilacın hastalıktan korunma amacıyla kullanılamayacağını anlattı.

Araştırma sonucunda açıklanan istatistiklerin oldukça olumlu olduğunu belirten Kızıl, tedavilerin araştırmadaki bulgular ile uyumlar sonuçlar vermesi halinde deksametazon kullanımının koronavirüs tedavisinde çığır açacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.