Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore sınırındaki irtibat bürosunu havaya uçuran Kuzey Kore’den açıklama: “Güney Kore, ABD’nin dalkavukluğunu yapıyor”

Güney Koreli aktivistlerin Kuzey Kore sınırına Kim Jong-un karşıtı broşürler göndermesiyle başlayan gerginlik, Kuzey Kore’nin dün, Eylül 2018’de iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirmek üzere kurulan irtibat bürosunu havaya uçurmasıyla tırmandı.

The Guardian‘ın 17 Haziran tarihinde paylaştığı habere göre, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Jo-jong, Güney Kore’yi Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) dalkavukluğunu yapmakla suçladı. 

İki ülke arasındaki anlaşma sona erebilir

Kuzey Kore’nin, doğu kıyısındaki Kumgang Dağı beldesine ve sınırın hemen kuzeyindeki Kaesong sanayi kompleksine yeniden asker yerleştirilmesiyle, askerden arındırılmış bölge boyunca çatışma olasılığını azaltmak için tasarlanan anlaşmaları bozmaya yönelik bir adım atılmış oldu.

Bu adım, Eylül 2018’de Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore lideri Moon tarafından imzalanan ve bölgedeki “tüm düşmanca eylemleri” durdurmayı kabul ettikleri Panmunjom bildirisini geçersiz kılabilir. 

Buna karşılık, Güney Kore Cumhurbaşkanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin provokasyonlarına “artık tahammül edemeyeceğini” söyledi. Ayrıca Kim Jo-jong’un Moon hakkındaki yorumlarını “kaba” ve “anlamsız” olarak nitelendirdi.

ABD ve Avrupa Birliği’nden irtibat bürosunun patlatılmasına tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Vaşington’un Seul’ün iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirme çabalarını “tamamen desteklediğini” söyledi ve Kuzey Kore’yi “daha fazla üretken eylemlerden kaçınmaya” çağırdı.

Avrupa Birliği, Kuzey Kore’nin binayı havaya uçurmasını “kabul edilemez” bulduğunu vurgulayarak kınadı. Bir sözcü, Kuzey Kore rejiminin eylemlerini, “gerilimi artırmak, durumu istikrarsızlaştırmak ve Kore yarımadasında diplomatik bir çözüme yönelik çabaları baltalamak” olarak nitelendirdi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore’yi 2018’de yapılan anlaşmaya uymaya çağırdı. Ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı Kim You-geun, irtibat binasının yıkımının, “Kore arası ilişkilerin gelişmesini ve yarımadada kalıcı barışı umut eden herkesin beklentilerini kırdığını” söyledi.

Kuzey Kore Devlet Haber Ajansı’na (KCNA) göre Kim Jo-jong, gerilimi yatıştırmak amacıyla Pyongyang’a özel elçiler gönderme teklifini reddetti: “Moon, ‘krizler üzerinde ilerlemek’ için özel elçiler göndermeyi büyük ölçüde destekliyor ve sık sık mantıksız teklifler getiriyor; ancak böyle bir hilenin bizim için artık işe yaramayacağını açıkça anlamalı.”

Kapak fotoprafı: KCNA/Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.