Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Can Ertuna ile söyleşi: “Haber merkezlerinde listeler dar biçimde hazır, kimin çıkacağı ve kimin çıkarılmayacağı içselleştirilmiş durumda”

Gazeteci ve akademisyen Can Ertuna, televizyon kanallarındaki tartışma programlarını ve buralardaki konuk tercihlerini Medyascope’a değerlendirdi. Ertuna, “Medyanın kriziyle beraber gündemin ağırlıklı olarak iktidarın tercihleri bağlamında belirlendiği süreç sözkonusu olduktan sonra, konukların seçimi de buna paralel olarak benzer tercihler üzerinden yapılmaya başlandı” diyor.

Televizyon kanallarında “ekrana çıkması makbul olan konuklar” ve “ekrana çıkması sakıncalı olan konuklar” listesinin var olduğuna dikkati çeken Ertuna, “Belirlenen kadrajın içinde kalabilenler o dönemin ‘makbul’ konukları olurlar. Daralan kadrajın haricindekiler kırmızı listeye alınır. Yaygın medyada eskiden telefonlar çalardı. Büyük bir huzursuzluk, yer yer telaş olurdu. Artık, haber merkezlerinde telefon hattının ucunda siyasi iktidarın üst düzey temsilcilerinin olduğu bir süreç işlemesine gerek dahi duyulmuyor. Çünkü otomatikleşmiş durumda. Listeler dar bir biçimde hazır; aşağı yukarı kimin çıkacağı ve kimin çıkartılmayacağı herkes tarafından içselleştirilmiş durumda” diye konuşuyor.

Ertuna, HDP‘nin yaygın medyadaki tartışma programlarında HDP temsilcisi olmaksızın tartışılması meselesinin de 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri‘nden bu yana görüldüğünü söylüyor. 

Ne olmuştu?

Gazeteci Didem Arslan Yılmaz, Habertürk’te sunuculuğunu üstlendiği “Türkiye’nin Nabzı” adlı tartışma programının 15 Haziran’daki bölümünde hukukçu Salim Şen’in HDP’lilerin neden ekrana çıkarılmadığına dair sorusuna “Özel sektörüz. Bu bir tercihtir” yanıtını verdi. Habertürk televizyonunun ana haber sunucusu Veyis Ateş de dün, Arslan’ın açıklamasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin “PKK’nın eylemlerini kınamayan kişileri evrensel yayıncılık ilkeleri gereğince davet etmiyoruz” diye konuştu.

YouTube’da program yapan gazeteci Cüneyt Özdemir ise tartışmayı sosyal medyaya taşıdı. Özdemir, dört HDP’liyi YouTube kanalına davet ettiğini ancak hepsinden “Meşgulüz” yanıtı aldığını söyledi. HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da konuya ilişkin tweetinde “Cüneyt Bey size yanlış bilgi ulaşmış sanırım. Asistanınız Van’daki temaslarımız sırasında aramış ve mesaj atmış. Bir saat sonra görüşmeden çıkınca aradım ancak geç kaldığımızı söyledi. Randevuyu en azından birkaç saat önceden ayarlarsak memnuniyetle programınıza katılırız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.