Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın çıkaracağı kitap davalık oldu: “Ulusal güvenliği tehlikeye atabilecek gizli bilgileri içeriyor”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Donald Trump yönetimi eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın haftaya satışa sunulması beklenen yeni kitabının yayımlanmaması için dava açtı. Kitapla ilgili gelen ilk bilgilere göre Bolton, kitabında Trump’ın azil soruşturmasına dahil edilmesi gereken farklı olayların da olduğunu öne sürüyor. Trump, pazartesi yaptığı açıklamada meselenin yargıda çözümleneceğini söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan davada, “yayımlanması için gerekli yasal prosedürlerin yerine getirilmediği ve ulusal güvenliği tehlikeye atabilecek gizli bilgileri içerdiği” gerekçesiyle Bolton’ın haftaya çıkaracağı “The Room Where it Happened” adlı kitabın yayımlanmaması istendi. Trump, pazartesi gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtlarken kitabın yayınlanmasıyla ilgili sorunun yargıda çözümlenmesini beklediğini söyledi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times ise bugün Bolton’ın haftaya çıkması beklenen kitabından bazı önemli kısımları okuyucularıyla paylaştı. Gazeteye göre eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, kitabında, Trump’ın azil soruşturmasına Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den Joe Biden ve oğlu hakkında yolsuzluk soruşturması açılmasını istemesi dahil birkaç önemli olay daha olduğunu anlatıyor.

“Trump, Çin’den ABD’de üretilen tarım ürünlerini almaları yönünde ricada bulundu”

Bolton’ın kitabındaki önemli iddialardan biri Çin hakkında. Bolton, kitabında, Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’den ABD’de üretilen tarım ürünlerini alması için ricada bulunduğunu anlatıyor. Bolton’a göre, Trump’ın Jinping’den böyle bir istekte bulunmasının sebebi kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde elini güçlendirmek istemesi. İlgili kısma göre, Trump, tarım ürünlerini dışarıya satarak tarım bölgelerindeki seçmenin oylarını kazanmayı planlıyor. Kitapta, Trump’ın Çin dışında Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Kuzey Kore gibi ülkelerle olan dış ilişkilerine ve konuşmalarına dair birçok önemli kısmın olduğu belirtiliyor.

Kitap şimdiden en çok satanlar listesinde

Bolton’ın gelecek hafta Simon & Schuster Yayınevi tarafından satışa sunulması beklenen kitabı şimdiden Amazon’un en çok satanlar listesinde birinci sıraya yerleşti. 

ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olan John Bolton, 2018 yılının Nisan ayında Ulusal Güvenlik Danışmanı görevine getirilmiş, 2019’un Eylül ayında ise Trump ile görüş ayrılığına düşünce görevinden ayrılmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.