Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Donald Trump’a Facebook ve Twitter’dan kısıtlama

Twitter’dan sonra Facebook da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın paylaşımlarını kısıtladı. Facebook, Trump’ın seçim çalışmalarında kullanılan ve aşırı sol grup Antifa’yı hedef alan reklamları kaldırdı. Facebook, reklamların Nazi simgesi olduğu söylenen “ters çevrilmiş kırmızı üçgen” kullanıldığı için kaldırıldığını açıkladı. 

Yahudi toplumuna karşı yapılan karalamaları durdurmak için kurulmuş olan “İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği” (Anti-Defamation League-ADL), reklamlarda kullanılan ters çevrilmiş kırmızı üçgenin “Nazi rejimi tarafından toplama kamplarındaki siyasi mahkûmları sınıflandırmak için kullanıldığını ve reklamda kullanılan simgenin bu üçgen ile neredeyse aynı olduğunu” belirtti.  

ADL’nin CEO’su Jonathan Greenblatt, Twitter’dan konuyla ilgili Başkan Trump’a seslendi. Greenblatt “Naziler toplama kamplarındaki siyasi kurbanlarını tanımlamak için kırmızı üçgenler kullandılar. Siyasi muhaliflere saldırmak için kullanmak oldukça ofansif. Cehalet, Nazi ile ilgili sembolleri kullanmak için bir mazeret olmadığından, Başkan’ın kampanyasında bulunanların tarih öğrenmesi gerekiyor” dedi.

Trump’ın seçim kampanyasının bir parçası olan “TrumpWarRoom” isimli Twitter hesabından eleştirilere yanıt geldi. Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada kırmızı üçgenin “Antifa tarafından yaygın olarak kullanılan bir sembol” olduğunu iddia edildi.

Facebook’a göre, Nazi simgesi olduğu iddia edilen ters çevrilmiş kırmızı üçgen içeren reklamlar 17 Haziran Çarşamba günü Trump’ın ana Facebook sayfasında, “Team Trump” kampanya sayfasında ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Facebook sayfasında yayınlanmaya başladı. Facebook’tan gelen verilere göre, reklam yalnızca Trump’ın sayfasında neredeyse 1 milyon kez görüntülendi.

Trump kampanyası iletişim direktörü Tim Murtaugh yaptığı açıklamada, kırmızı üçgenin “Antifa tarafından kullanılan bir sembol” olduğunu iddia etti. Murtaugh, “Facebook’ta hâlâ ters çevrilmiş kırmızı üçgen emojisi olduğunu ve bunun tamamen aynı göründüğünü, bu nedenle yalnızca neden bu reklamı hedeflediklerini merak ettiklerini” söyledi.

Facebook Siber Güvenlik Politikası Başkanı Nathaniel Gleicher, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve Demokrat Parti Üyesi Eric Swalwell’in Trump’ın reklam videolarını neden kaldırdıkları ile ilgili sorularını cevapladı. Gleicher “Başka bir bağlam içinde olmadıkları ya da kınama amacıyla paylaşılmadıkları takdirde, nefret dolu ideolojileri ve örgütleri temsil eden sembollere izin vermiyoruz” dedi.

Trump’a Twitter’dan tekrar kısıtlama

Geçen ay ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter paylaşımları da kısıtlanmaya başlamıştı. Twitter, Trump’ın başkanlık seçimlerinde Kaliforniya’da yapılacak oylamayla ilgili iki paylaşımını, içeriğin “yanlış ve yanıltıcı” olduğuna işaret eden “ilgili olguları öğrenin” ibaresi ve konuya dair olguların sıralandığı içerik uzantısı ile birlikte yayınlanmıştı.

Trump’ın perşembe akşamki paylaşımının altına da “değiştirilmiş medya” ibaresi geldi.

Trump’ın paylaştığı videoda beyaz “ırkçı” bir bebeğin, siyah bir bebeği kovaladığı ardından da barıştıkları gözüküyor. CNN logosu ile paylaşılan videonun alt bandında ise “Korku içindeki bebek, ırkçı bebekten kaçıyor” deniyor. Videonun sonunda ise “fake news – yalan haber”’in problem yarattığı vurgusu yapılıyor.

CNN’den yapılan açıklamada videonun Eylül 2019’da kendileri tarafından yayınlandığı, Twitter’daki paylaşımın ise Trump tarafından manipüle edildiği belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.