Twitter’dan sonra Facebook da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın paylaşımlarını kısıtladı. Facebook, Trump’ın seçim çalışmalarında kullanılan ve aşırı sol grup Antifa’yı hedef alan reklamları kaldırdı. Facebook, reklamların Nazi simgesi olduğu söylenen “ters çevrilmiş kırmızı üçgen” kullanıldığı için kaldırıldığını açıkladı.
Yahudi toplumuna karşı yapılan karalamaları durdurmak için kurulmuş olan “İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği” (Anti-Defamation League-ADL), reklamlarda kullanılan ters çevrilmiş kırmızı üçgenin “Nazi rejimi tarafından toplama kamplarındaki siyasi mahkûmları sınıflandırmak için kullanıldığını ve reklamda kullanılan simgenin bu üçgen ile neredeyse aynı olduğunu” belirtti.
ADL’nin CEO’su Jonathan Greenblatt, Twitter’dan konuyla ilgili Başkan Trump’a seslendi. Greenblatt “Naziler toplama kamplarındaki siyasi kurbanlarını tanımlamak için kırmızı üçgenler kullandılar. Siyasi muhaliflere saldırmak için kullanmak oldukça ofansif. Cehalet, Nazi ile ilgili sembolleri kullanmak için bir mazeret olmadığından, Başkan’ın kampanyasında bulunanların tarih öğrenmesi gerekiyor” dedi.
The Nazis used red triangles to identify their political victims in concentration camps. Using it to attack political opponents is highly offensive. @POTUS' campaign needs to learn its history, as ignorance is no excuse for using Nazi-related symbols. https://t.co/7R7aGLD7kl
— Jonathan Greenblatt (@JGreenblattADL) June 18, 2020
Trump’ın seçim kampanyasının bir parçası olan “TrumpWarRoom” isimli Twitter hesabından eleştirilere yanıt geldi. Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada kırmızı üçgenin “Antifa tarafından yaygın olarak kullanılan bir sembol” olduğunu iddia edildi.
This is an emoji.🔻
— Trump War Room (@TrumpWarRoom) June 18, 2020
It's also a symbol widely used by Antifa. It was used in an ad about Antifa.
It is not in the ADL's Hate Symbols Database. pic.twitter.com/V4fK8QWHKD
Facebook’a göre, Nazi simgesi olduğu iddia edilen ters çevrilmiş kırmızı üçgen içeren reklamlar 17 Haziran Çarşamba günü Trump’ın ana Facebook sayfasında, “Team Trump” kampanya sayfasında ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Facebook sayfasında yayınlanmaya başladı. Facebook’tan gelen verilere göre, reklam yalnızca Trump’ın sayfasında neredeyse 1 milyon kez görüntülendi.
Trump kampanyası iletişim direktörü Tim Murtaugh yaptığı açıklamada, kırmızı üçgenin “Antifa tarafından kullanılan bir sembol” olduğunu iddia etti. Murtaugh, “Facebook’ta hâlâ ters çevrilmiş kırmızı üçgen emojisi olduğunu ve bunun tamamen aynı göründüğünü, bu nedenle yalnızca neden bu reklamı hedeflediklerini merak ettiklerini” söyledi.
Facebook Siber Güvenlik Politikası Başkanı Nathaniel Gleicher, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve Demokrat Parti Üyesi Eric Swalwell’in Trump’ın reklam videolarını neden kaldırdıkları ile ilgili sorularını cevapladı. Gleicher “Başka bir bağlam içinde olmadıkları ya da kınama amacıyla paylaşılmadıkları takdirde, nefret dolu ideolojileri ve örgütleri temsil eden sembollere izin vermiyoruz” dedi.
.@RepSwalwell asks about Facebook removing President Trump ads which included a Nazi symbol.
Facebook Head of Cyber Security Policy @ngleicher: "We don't allow symbols that represent hateful organizations or hateful ideologies unless they're put up with context or condemnation." pic.twitter.com/1uZTpm9Ui3— CSPAN (@cspan) June 18, 2020Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Trump’a Twitter’dan tekrar kısıtlama
Geçen ay ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter paylaşımları da kısıtlanmaya başlamıştı. Twitter, Trump’ın başkanlık seçimlerinde Kaliforniya’da yapılacak oylamayla ilgili iki paylaşımını, içeriğin “yanlış ve yanıltıcı” olduğuna işaret eden “ilgili olguları öğrenin” ibaresi ve konuya dair olguların sıralandığı içerik uzantısı ile birlikte yayınlanmıştı.
Trump’ın perşembe akşamki paylaşımının altına da “değiştirilmiş medya” ibaresi geldi.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 19, 2020
Trump’ın paylaştığı videoda beyaz “ırkçı” bir bebeğin, siyah bir bebeği kovaladığı ardından da barıştıkları gözüküyor. CNN logosu ile paylaşılan videonun alt bandında ise “Korku içindeki bebek, ırkçı bebekten kaçıyor” deniyor. Videonun sonunda ise “fake news – yalan haber”’in problem yarattığı vurgusu yapılıyor.
CNN’den yapılan açıklamada videonun Eylül 2019’da kendileri tarafından yayınlandığı, Twitter’daki paylaşımın ise Trump tarafından manipüle edildiği belirtildi.