Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li telekomünikasyon şirketi Verizon, ırkçılığa karşı önlem almadığı gerekçesiyle Facebook’a reklam vermeyecek

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olan Verizon, Facebook ve Instagram’a reklam vermeyeceğini açıkladı. Verizon bu karara gerekçe olarak, Facebook’un ırkçılık ve nefret söylemlerine karşı herhangi bir düzenleme yapmamasını gösterdi. Verizon bugüne kadar Facebook’a reklam vermeme kararı alan en büyük şirket oldu.

New York merkezli telekomünikasyon şirketi Verizon‘dan yapılan açıklamada, “Sıkı içerik politikalarımız var ve ihlal edildiğinde sıfır toleransa sahibiz, harekete geçiyoruz. Facebook bizi rahat ettiren, kabul edilebilir bir çözüm oluşturabilinceye kadar reklamlarımızı duraklatıyoruz” denildi. Şirket; Ben & Jerry’s, Patagonia ve REI gibi diğer şirketlerin de boykot kararına katılacağını açıkladı.

Stop Hate for Profit” (Kâr için nefreti durdur) kampanyası 24 Haziran Çarşamba günü, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League-ADL), Siyahi İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik (NAACP) ve Değişimin Rengi (Color Of Change) gibi insan haklarını savunan gruplar tarafından başlatıldı. Kampanya kapsamında reklam verenlerden, temmuz ayı boyunca reklam yayınlamaya yönelik tüm harcamaları duraklatarak Facebook’a, platformlarında ırkçı ve nefret dolu içeriğe karşı daha katı politikalar benimsemesi için baskı yapılması istendi.

ADL tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmada, katılımcıların yaşadığı çevrimiçi tacizin büyük çoğunluğunun (yüzde 77) Facebook’ta gerçekleştiği bulgusuna ulaşıldı.

Kampanyaya göre, reklamlardan yıllık 70 milyar dolar kazanan Facebook “beyaz liderlerin mesajlarını güçlendiriyor” ve “şiddetin teşvik edilmesine izin veriyor”.

Facebook’un küresel iş grubunun başkan yardımcısı Carolyn Everson ise reklam verenlerin boykot kararlarına yanıt olarak yaptığı açıklamada “Herhangi bir markanın kararına derinden saygı duyuyoruz ve nefret söylemini kaldırma çalışmalarına odaklanmaya devam ediyoruz” dedi.

Facebook’un borsadaki hisseleri  hafta başında 245.19 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Reklam verenlerin açıklamarından sonra hisse senetleri 235 dolara geriledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.