AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin dünkü (1 Temmuz) genişletilmiş il başkanları toplantısında sosyal medyaya yönelik düzenleme çağrısında bulunmuştu. Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, partide bu yasa üzerinde uzun süredir çalışıldığı, dokuz maddelik bir teklif taslağının hazır olduğu fakat uluslararası mevzuat açısından incelemenin devam ettiği öğrenildi.
Nisan ayında gündeme gelmişti
Nisan ayında koronavirüsle mücadele kapsamında hazırlanan yeni torba yasa teklifine sosyal medya da eklenmiş ancak 14 Nisan tarihinde sosyal medya kısıtlamalarını öngören internet düzenlemesi torba yasa taslağından çıkarılmıştı.
Paketin içinde, Twitter, YouTube ve Facebook gibi sosyal ağların Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu, verileri depolama ve değişiklikler uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sosyal ağ sağlayıcılarını denetleme yetkisi yer alıyordu.
Sosyal ağların temsilci bulundurma zorunluluğu
Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine göre, düzenlemede sosyal ağ platformlarının (Twitter, Instagram, Facebook) Türkiye’de temsilci bulundurması gerektiği yer alırken şirketlerin temsilcileri ile görüşmeler yapıldığı belirtildi. Instagram ve Facebook’un Türkiye’de ofis açmaya sıcak baktığı ancak Twitter’ın buna olumlu yaklaşmadığı öğrenildi.
Almanya ve Fransa örneği inceleniyor
AKP bu çalışma kapsamında, Avrupa’daki bazı uygulamaları inceliyor. AKP kurmayları, sosyal medya düzenlemesi konusunda Almanya ya da Fransa’da çıkarılan yasanın örnek alınabileceğini dile getiriyor.
Düzenlenmesi istenen başlıklar şöyle:
- Sosyal medya platformlarının 5651 Sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” kapsamına alınarak yasaya sosyal ağlarla ilgili özel hükümlerin eklenmesi,
- Türkiye’de erişimi 1 milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi,
- Türkiye’de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağa, BTK tarafından bildirimde bulunulması,
- Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı sosyal ağlara, kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruların en geç 72 saat içinde cevaplama yükümlülüğü getirilmesi,
- Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı sosyal ağlara, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi.
Ne olmuştu?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Nisan ayının ardından Erdoğan, 26 Haziran’da bir video konferans görüşmesinde sosyal medya hakkında, “Her türlü yalanın ve sapkınlığın dolaşabildiği bir mecra haline geldi, güçlü bir hukuki altyapı oluşturmanın hazırlıkları içindeyiz” açıklamasında bulunmuş, açıklamayla birlikte “Sosyal medya kısıtlanıyor mu?” sorusunu tekrar gündeme gelmişti.
Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile evli olan kızı Esra Albayrak ve 30 Haziran’da dünyaya getirdiği oğlu Hamza Salih ile ilgili 1 Temmuz’da sosyal medyadan yapılan hakaretamiz paylaşımlara tepki göstermiş ve “Bir bebek üzerinden ailesine ve onların temsil ettiğini düşündükleri değerlere saldıran bu alçakların peşini bırakmayacağız” demişti:
“Yalanın, iftiranın, kişilik haklarına saldırının, itibar suikastlerinin alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır. Bu millete, ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz. İnternet mecralarını kullananlar, suç işleme konusunda layüsel değildir. İnternet ve sosyal medya mecralarının ülkemizde bir an önce hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız.”
Paylaşımlarla ilgili 11 kişi gözaltına alınmış ve iki kişi tutuklanmıştı.
#SosyalMedyaYasasıÇıksın ve #SosyalMedyamaDOKUNMA
Bu açıklamanın ardından sosyal medya platformu Twitter’da iki etiket trend oldu: #SosyalMedyaYasasıÇıksın ve #SosyalMedyamaDOKUNMA.
Devlet Bahçeli: “Bugün sizlerle son Twitter mesajlarımı paylaşacağım”
Erdoğan’ın açıklamalarının ardından MHP Lideri Devlet Bahçeli, “Bugün sizlerle son Twitter mesajlarımı paylaşacağım” diyerek bir tweet serisi paylaştı.
Bilgiye en kısa yoldan, en doğru vasıtalarla, en objektif şekilde ulaşmak, aynı zamanda iletişim kanallarını aktif olarak kullanmak çağımızın mümeyyiz ve müessir bir özelliğidir. Teorik olarak sosyal medyadan beklenen de bu ihtiyaca cevap vermesidir.
— Devlet Bahçeli (@dbdevletbahceli) July 1, 2020
Ancak sosyal medya dipsiz bir kuyuya, izan ve insaf tanımayan mayınlı bir platforma dönüşmüştür. Başta Twitter, Facebook olmak üzere sosyal medya iftira sahnesi, ihanet ve isnat mecrası olmuş çıkmıştır. Sosyal medya taşınması imkânsız ağır bir güvenlik sorunu haline gelmiştir.
— Devlet Bahçeli (@dbdevletbahceli) July 1, 2020
İtibar suikastlarının kurgu mekânı, insan onurunu ayağa düşüren, akla ve hayale sığmayan fitne ve dedikoduların sığınak ve barınağı olan sosyal medya geleceğimiz, milli ve manevi gerçeklerimiz açısından vahim bir tehdit ortamını kökleştirmiştir.
— Devlet Bahçeli (@dbdevletbahceli) July 1, 2020
İnsan şerefine, insan namusuna, insan haysiyetine envai çeşit saldırganlığı provoke eden sosyal medyanın bu haliyle varlığı akla, ahlaka ve insani değerlere tamamen aykırıdır. Sosyal medya terörü insan ve toplum huzuruna kast etmektedir.
— Devlet Bahçeli (@dbdevletbahceli) July 1, 2020
Bu nedenle sosyal medyanın temiz kullanımı sağlanasıya, konuyla ilgili kanuni düzenleme TBMM’de yapılasıya kadar şahsen sosyal medya hesaplarımı tümden askıya alıyor; duruşumu, düşüncemi, tarafımı, tavrımı, tercihimi ve tepkimi alenen ilan ediyorum.
— Devlet Bahçeli (@dbdevletbahceli) July 1, 2020
Sosyal medyada yaşanan dehşet verici ve şiddet dolu kirlenme nihayete ermeden bir daha ne Twitter hesabımı kullanacağım ne de Facebook paylaşımı yapacağım. Bu konuda TBMM’de gündeme gelecek her muhterem ve müstesna kanun teklifine de sonuna kadar destek vereceğim.
— Devlet Bahçeli (@dbdevletbahceli) July 1, 2020
“Erdoğan’ın açıklamaları çarpıtıldı“
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sosyal medyada geniş yankı bulunca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Erdoğan’ın sözlerinin “çarpıtıldığı” belirtildi.