Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal medya yasası teklifi: Sosyal ağların temsilci bulundurması zorunlu hale mi geliyor?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin dünkü (1 Temmuz) genişletilmiş il başkanları toplantısında sosyal medyaya yönelik düzenleme çağrısında bulunmuştu. Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, partide bu yasa üzerinde uzun süredir çalışıldığı, dokuz maddelik bir teklif taslağının hazır olduğu fakat uluslararası mevzuat açısından incelemenin devam ettiği öğrenildi. 

Nisan ayında gündeme gelmişti 

Nisan ayında koronavirüsle mücadele kapsamında hazırlanan yeni torba yasa teklifine sosyal medya da eklenmiş ancak 14 Nisan tarihinde sosyal medya kısıtlamalarını öngören internet düzenlemesi torba yasa taslağından çıkarılmıştı. 

Paketin içinde, Twitter, YouTube ve Facebook gibi sosyal ağların Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu, verileri depolama ve değişiklikler uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) sosyal ağ sağlayıcılarını denetleme yetkisi yer alıyordu.  

Sosyal ağların temsilci bulundurma zorunluluğu

Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine göre, düzenlemede sosyal ağ platformlarının (Twitter, Instagram, Facebook) Türkiye’de temsilci bulundurması gerektiği yer alırken şirketlerin temsilcileri ile görüşmeler yapıldığı belirtildi. Instagram ve Facebook’un Türkiye’de ofis açmaya sıcak baktığı ancak Twitter’ın buna olumlu yaklaşmadığı öğrenildi.

Almanya ve Fransa örneği inceleniyor

AKP bu çalışma kapsamında, Avrupa’daki bazı uygulamaları inceliyor. AKP kurmayları, sosyal medya düzenlemesi konusunda Almanya ya da Fransa’da çıkarılan yasanın örnek alınabileceğini dile getiriyor. 

Düzenlenmesi istenen başlıklar şöyle: 

  • Sosyal medya platformlarının 5651 Sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” kapsamına alınarak yasaya sosyal ağlarla ilgili özel hükümlerin eklenmesi,
  • Türkiye’de erişimi 1 milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi,
  • Türkiye’de temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağa, BTK tarafından bildirimde bulunulması,
  • Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı sosyal ağlara, kişisel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliği kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruların en geç 72 saat içinde cevaplama yükümlülüğü getirilmesi,
  • Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı sosyal ağlara, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi.

Ne olmuştu?

Nisan ayının ardından Erdoğan, 26 Haziran’da bir video konferans görüşmesinde sosyal medya hakkında, “Her türlü yalanın ve sapkınlığın dolaşabildiği bir mecra haline geldi, güçlü bir hukuki altyapı oluşturmanın hazırlıkları içindeyiz” açıklamasında bulunmuş, açıklamayla birlikte “Sosyal medya kısıtlanıyor mu?” sorusunu tekrar gündeme gelmişti. 

Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile evli olan kızı Esra Albayrak ve 30 Haziran’da dünyaya getirdiği oğlu Hamza Salih ile ilgili 1 Temmuz’da sosyal medyadan yapılan hakaretamiz paylaşımlara tepki göstermiş ve “Bir bebek üzerinden ailesine ve onların temsil ettiğini düşündükleri değerlere saldıran bu alçakların peşini bırakmayacağız” demişti:

“Yalanın, iftiranın, kişilik haklarına saldırının, itibar suikastlerinin alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır. Bu millete, ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz. İnternet mecralarını kullananlar, suç işleme konusunda layüsel değildir. İnternet ve sosyal medya mecralarının ülkemizde bir an önce hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız.”

Paylaşımlarla ilgili 11 kişi gözaltına alınmış ve iki kişi tutuklanmıştı.

#SosyalMedyaYasasıÇıksın ve #SosyalMedyamaDOKUNMA

Bu açıklamanın ardından sosyal medya platformu Twitter’da iki etiket trend oldu: #SosyalMedyaYasasıÇıksın ve #SosyalMedyamaDOKUNMA.

Devlet Bahçeli: “Bugün sizlerle son Twitter mesajlarımı paylaşacağım”

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından MHP Lideri Devlet Bahçeli, “Bugün sizlerle son Twitter mesajlarımı paylaşacağım” diyerek bir tweet serisi paylaştı. 

“Erdoğan’ın açıklamaları çarpıtıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sosyal medyada geniş yankı bulunca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Erdoğan’ın sözlerinin “çarpıtıldığı” belirtildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.