Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ercüment Akdeniz ile söyleşi: “Mülteciler için bütün geçiş yolları sıkışınca ölüm rotası Van’a çevrildi”

Afganistan’dan gelen mültecileri taşıyan bir balıkçı teknesi, 27 Haziran’da Van Gölü’nde battı. Şimdiye kadar yapılan arama kurtarma çalışmalarında 11 mültecinin cansız bedenine ulaşıldı. Gölde henüz bulunamayan batık teknede 50-60 mültecinin olduğu iddia ediliyor. Olayla ilgili 11 kişi gözaltına alındı, üç kişi tutuklandı. 

Van, nasıl ve neden mülteci kaçakçılığının merkezi haline geldi? Türkiye’nin İran sınırının mülteci geçişleri açısından özellikleri nelerdir? Suriye sınırına duvar örülmesinin ve Avrupa Birliği’nin (AB) Frontex aracılığıyla deniz geçişlerini mülteciler için sıkılaştırmasının mülteci ölümlerinin artmasıyla ilişkisi nedir? Mülteci ölümlerinin önüne geçmek için neler yapılabilir?

Gülçin Karabağ, konuğu gazeteci-yazar Ercüment Akdeniz ile Van Gölü’ndeki mülteci ölümleri üzerine konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.