Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır ve bölge illeri, koronavirüs salgınında zirveyi gördü – Dr. Halis Yerlikaya: “Yoğun bakım üniteleri hiç boş kalmıyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs salgınının görülmeye başladığı 10 Mart’tan beri her gün güncel verileri açıklıyor. Son haftalarda en fazla vaka ve yoğun bakım hastası bulunan illerin başında Diyarbakır geliyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Diyarbakır ve bölge illerde, salgının birinci dalgasında zirvenin yaşandığını ve hastanelerde 350 ila 400 hastanın tedavi gördüğünü söyledi.

Yerlikaya’ya göre 1 Haziran’dan sonra vaka sayılarında yaşanan artışın sebeplerinden biri, salgın sürecinin iyi yönetilmemesi ve normalleşmenin erken başlaması:

“Vaka artışlarından sadece vatandaşı sorumlu göstermek eksik ve yanlıştır. Salgın tüm hızıyla sürüyor, birinci dalga daha bitmedi. Diyarbakır ve bölge illeri, birinci dalganın piklerini yaşıyor. Vaka artışlarında yoksulluğun da önemli bir etken olduğunu görüyoruz. Kalabalık ailelerin bir arada yaşadığı ve yoksulluğun hâkim olduğu bölgelerde vaka sayılarının artışı gözleniyor. Diyarbakır’daki hastanelerde 350- 400 hasta şu anda yatarak tedavi görüyor. Günde 50 hasta taburcu edilirken yerine hemen 50 vaka hastaneye yatırılıyor. Yoğun bakım üniteleri hiç boş kalmıyor.”

Dr. Yerlikaya, sağlık çalışanlarının salgın ile mücadelede önemli rol oynadığını ve enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısının giderek artığını belirtti:

“1 Haziran’dan önce Diyarbakır’da koronavirüse yakalanan sağlık çalışanı 85 iken bu sayı bugün 2 bin 357’ye çıktı. Koronavirüs dışında kalan hastalar da bu süreçten çok olumsuz etkileniyor. Onlar koronavirüs korkusu ve tedirginliği ile hastanelere gelemiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.