Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB mülkiyetindeki taşınmazlar AKP’li ilçe belediyelerine tahsis edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin temmuz ayı oturumlarının üçüncü birleşiminde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun veto ederek geri gönderdiği, taşınmazların satışı ve başkana yetki verilmesi teklifi AKP’li meclis üyeleri tarafından kabul edilmedi. Bazı ilçelerdeki mülkiyeti İBB’ye ait olan taşınmazlar AKP’li ilçe belediyelerine tahsis edildi.

İBB Meclisi’nin Avrasya Gösteri Merkezi’nde yapılan toplantısında İETT faaliyet raporu onaylanırken, CHP’nin “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü”, “Sosyal Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü” ve “Çocuk ve Aile Hizmetleri Şube Müdürlüğü” olmak üzere kurulmasını önerdiği üç müdürlük, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

İmamoğlu meclise göndermişti, yine reddedildi

İmamoğlu’nun veto ederek İBB Meclisi’ne gönderdiği tekliflerden Pendik’teki 59 konutun satışı da yine AKP oylarıyla reddedildi. CHP İBB Meclis Sözcüsü Tarık Balyalı, teklife dair “Geçmiş dönemde mesken müdürlüğü bunu neden yapmıştı? Gelir elde edebilmek için. Yani lüks konut. Bu daireler de 3+1 olarak yapıldı. Buraları sosyal konut yapmak için satmak istiyoruz, hayır diyorsunuz. Bunu gelir elde etmek için mesken müdürlüğü yaptı, bu yetkiyi de siz verdiniz. 59 daireyi satarız, 159 tane sosyal konut yaparız. Siz de denetlersiniz” dedi.

Benzer bir şekilde, sosyal konutların ihtiyaç sahibi dar gelirli vatandaşlara yönelik tahsisi, kiralama ve satışına ilişkin işlemler için büyükşehir belediye başkanına yetki verilmesi teklifi de yine AKP’li üyelerce reddedildi. Balyalı’nın aktardığına göre, 24 Mayıs 2011 tarihli meclis kararında 3 bin 543 konut hakkında bu taşınmazların satışı, tahsis şekli işlemleri için belediye başkanına yetki verilmişti. 

İBB mülkiyetindeki taşınmazlar, AKP’li ilçe belediyelerine tahsis edildi

Meclisteki bir diğer tartışma ise İBB mülkiyetindeki bazı taşınmazların AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla AKP’li ilçe belediyelerine tahsis edilmesinde yaşandı. Başakşehir’deki, Sular Vadisi olarak da bilinen park alanları içinde yer alan tuvalet, amfiteatr alanları ile nikah salonu ve sosyal tesis 10 yıl süre ile Başakşehir Belediyesi’ne tahsis edildi. Ümraniye Şehit Kaymakam Muhammed Safitürk Kültür Merkezi, İnkılap Mahallesi’ndeki İBB Yeşilvadi Spor Tesisi, Ümraniye nikah salonu ve kültür merkezi de 10 yıl süre ile Ümraniye Belediyesi’ne tahsis edildi. AKP’li Yavuz Selim Tuncer, Ümraniye’de İBB’nin yaptığının “tesisleri kullandırtmamak” olduğunu söylerken, CHP’li Filiz Öztürk Çelik, “Halkın hiç bilmediği Yeşilvadi Tesisi, halkın hiç kullanmadığı, tabelası bile olmayan bir tesisti. İmamoğlu seçildikten sonra halka açmak istediği için mi Ümraniye Belediyesi bunu sahiplenmek istiyor? Bunlar yıllardır İBB’nin mülkiyetinde ve Ümraniye Belediyesi tarafından kullanılıyor. Bunun asıl gerekçesi Yeşilvadi’nin üstünü bir şekilde kapatmak mıdır?” diye konuştu. Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ise “Halkçı olduğunu iddia eden CHP, Yeşilvadi’yi kiraya çıkarıyor. Biz alalım, halka açalım dedik” diye cevap verdi.

Pendik Doğu Mahallesi’nde bulunan parsellerdeki taşınmazlar 10 yıl süre ile Pendik Belediyesi’ne, Beyoğlu Örnektepe Mahallesi’nde bulunan bir parseldeki taşınmaz da kamu hizmetinde kullanılmak üzere 25 yıl süre ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bedelsiz olarak tahsis edildi. CHP’li bir meclis üyesi, Beyoğlu’ndaki devirle ilgili “Hukuk Komisyonu’nda 140 dosya var. Ama daha pazartesi gelen dosyayı üç gün sonra karara bağlıyoruz. Bakanlığın bir tahsis talebi varsa, idari bir talepte bulunulur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın muhatabı AKP grubu değildir” dedi.

İETT’nin 750 milyon liralık geliri bakanlığa aktarıldı

Tekliflerin ardından İETT’nin 2019 faaliyet raporu oylandı. İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı, “İETT’de gelirin gideri karşılama oranı yüzde 60’lardan yüzde 50’lere gelmiştir. Yapılacak yardımlarda dikkat edilmesi gerekir. Bayramlardaki ücretsiz taşımaların etkisi var. Bir de öğrenci abonman ücretlerinin düşmesi sonucunda ilginç şekilde abonman sayısında artış olmuş. Havaist, İETT’nin kontrolündeydi ve 10 yıllık 750 milyon TL gelire sahip olacaktı. Ama bu Ulaştırma Bakanlığı’na aktarıldı” diye konuştu.

AKP’li Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin ise İBB Sözcüsü Murat Ongun’un 29 Mart’ta bir otobüse Kağıthane-Fazilet durağından şoförün uyarısına rağmen 47 yolcunun bindiği iddiasına yanıt verdi ve şoförün işten atıldığını iddia etti: “Doğru söyleyen personelle çalışmak ister misiniz? Kağıthane’den bir duraktan organize şekilde 47 kişinin bindiği yalan çıkmıştı. Şoför arkadaşımız da aynı duraktan 47 kişinin binmediğini söylediğini aktarmıştı. Bu arkadaşımıza geçtiğimiz günlerde mesaj gitti. Mesajla işten kovulmak çok kötü bir şey. Adil olacağız diyorsunuz ama adil olmadığınız görünüyor.”

Ongun, Fazilet durağından 47 kişinin bindiğine yönelik iddialarının hata olduğunu açıklamış, “Bu bir hata mı? Evet. ‘Bir duraktan bu kadar yolcu bindi’ dememiz bana gelen veriye göre yanlış olmuş” demişti. 

İmamoğlu ile parti liderleri arasında görüşme

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul’un riskleri ve İstanbul için yarattığı tehditler için siyasi parti liderleriyle görüşmeye başladı. İlk olarak Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile telekonferans yöntemiyle, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile de Florya’da toplantı yapan İmamoğlu, verileri liderlerle paylaştı.

AKP yönetimindeki İBB’nin, 2009 yılında hazırladığı çevre düzeni planını hatırlatan İmamoğlu, “İstanbul için hayati önemi var, kesinlikle yapılmamalı” denilen her şeyin kanal projesinde olduğunu söyledi. 

Davutoğlu’ndan İmamoğlu’na destek 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, başbakanlığı döneminde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuda ayrıştıklarını söyledi ve “Başbakanlığım döneminde bu konuyla ilgili her türlü hassasiyeti gösterdim. Şimdi de gösteririm” dedi. Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Buradaki bütün verilere katılıyorum. Biraz önce aktarmış olduğunuz veriler, benim de başbakanlığım döneminde sorduğum ve cevap alamadığım hususlar. Dolayısıyla bu konularda size açık desteğimizin olacağını ifade etmek isterim. Sayın Cumhurbaşkanı, bunu şahsi bir proje olarak savunuyordu. Benim ise bu projeye ciddi rezervlerim vardı. Montrö olduğunda hiçbirimiz hayatta değildik, bugün biz, ‘teminat’ diyoruz. Bugün yapacağınız bir hatada, aynen Musul’u kaybetmemiz, 12 Adalar’ı kaybetmemiz gibi yaptığımız bir hatada, bir nesli yüz yıl sonra da etkiler. Hatta Cumhurbaşkanı’na da söylemiştim: 500 yıl sonra bile bu olaylardan biri, bu ihtimallerden biri gerçekleşecek olsa, bu geri döndürülemez bir projedir. Bir kere yaptığınızda, ‘Hata yaptım, geri döneyim’ diyemeyeceğiniz bir projedir. Yaptığınız zaman o dengeyi altüst ediyorsunuz. Şunun bilinmesini isterim: Başbakanlığım döneminde bu konuyla ilgili her türlü hassasiyeti gösterdim. Şimdi de gösteririm. İstanbul’un kaderi için vermeyeceğim mücadele yoktur. Sizin raporunuzu almaktan çok büyük memnuniyet duyarım. Ben de arkadaşlarımızın hazırladığı raporu size gönderirim. İstanbul, bizim her şeyimiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.