Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter’da dün gece ne oldu? – İsmail Hakkı Polat: “Twitter’da dün gece yaşanan olay hackleme değil, ‘Twitter yönetim panelinin ele geçirilmesi'”

Dün akşam Türkiye saatiyle 22:00 sıralarında, dünyanın belli başlı kripto para borsalarının Twitter hesapları ele geçirildi. Bu olay ilk başta kişisel bir hacklenme olarak görüldü. Daha sonra Barack Obama, Bill Gates, Elon Musk, Joe Biden, Warren Buffett, Kanye West, Michael Bloomberg, Apple, Uber ve Jeff Bezos’un da Twitter hesapları ele geçirilince tartışma, Twitter üzerinde yoğunlaştı. Paylaşılan BitCoin hesabına piyasa değeri 115 – 120 bin dolar arası olan 12,6 BitCoin takipçiler tarafından gönderildi.

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, dün gece Twitter’da ne olduğunu, Twitter’ın açıklamalarını ve yaşanan olayın kripto para dünyasına etkilerini Sahra Atila’ya anlattı.

“Bu bir hack olayı değil, Twitter yönetiminin ele geçirilmesi olayı”

Polat, olayın duyurulmasından itibaren kendi Twitter hesabında da konuyla ilgili görüşlerinin paylaşmış ve yaşanan bu durumun bir hack olmadığını belirtmişti“Hack demek olayı anlamamızı zorlaştırır” diyen Polat, durumu şöyle özetledi:

“Buna bir ‘hacklenme’ demek, olayı anlamamızı zorlaştırır. Bence ‘Twitter yönetim panelinin ele geçirilmesi’ başlıklı bir anlatım, olayı anlamamızı daha kolaylaştırır. Çünkü hack dediğimiz şey, içinde hesap ele geçirmenin de olduğu çok boyutlu amaçlar içerir. Kişisel kanaatim, Twitter’da daha önce çalışmış ve paneli bilen birinin ya da grubun, bu paneli içeriden bildikleri yöntem ile ele geçirdiği. İşin gidişatı da bize bunu gösteriyor.”

“Twitter yumuşak karnından vuruldu, tecrübesiz bir kriz yönetimi gördük”

Twitter, konuyla ilgili uzun bir süre açıklama yapmadı, daha sonra “Olayı araştırıyoruz” dedi. Polat, Twitter’ın da ilk başta olayın kendileriyle ilgili bir problem teşkil etmediğini düşündüğünü söyledi:

“Olayın ilk saatlerinde olayı anlayamadılar ve durumunun kendileriyle ilgili bir problem teşkil etmediğini düşündüler. Sonra olayın kendileriyle ilgili olduğunu anladılar ve önlemler almaya başladılar. Mesela ‘mavi tik’li hesapların bir süre tweet atmalarını engellediler, ‘Sakın şifrelerinizi değiştirmeyin, biz zaten bir operasyon içerisindeyiz’ tarzında uyarıda bulundular. Bu onların da çok nadiren ya da hiç yaşamadıkları bir problem idi. Henüz sağlıklı bir açıklama gelmedi. Hesaplar geri alındı gibi gözüküyor. Bence yumuşak karınlarından vuruldular ve tecrübesiz bir kriz yönetimiyle karşı karşıya kaldık.”

Twittter’ın konuyla ilgili açıklamaları 

İsmail Hakkı Polat ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.