Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği liderleri 750 milyar euroluk yardım paketini tartışıyor – Doç Dr. Çiğdem Nas: “Yeni bir Marshall Planı konuşuluyor”

Koronavirüs salgını sebebiyle yaşanan ekonomik daralmayla mücadeleyi gündemlerine alan Avrupa Birliği (AB) liderleri, zirve için geçen hafta (17 Temmuz) Brüksel’de toplanmıştı. 27 AB ülkesi liderinin görüşmelerinin cumartesi günü bitmesi düşünülüyordu ancak yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle zirve dördüncü gününde devam ediyor.

Brüksel’deki zirvenin gündeminde AB’nin gelecek yedi yıllık bütçesi ve salgından en çok zarar gören üye ülke ekonomilerine destek paketi var. 750 milyar euro olarak tasarlanan yardım paketi, siyasi ve ekonomik anlaşmazlıkları doğuruyor.

Hibe mi borç mu tartışması

Anlaşmanın önünde AB’nin merkezi borçlanma yoluyla üye ülkelere sağlanacak fonların hibe ve borç dengesi, en büyük engel olarak görünüyor. “Tutumlu dörtlü” olarak bilinen Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç, tartışılan 750 milyar euroluk destek paketinin 700 milyar euroya indirilmesini ve hibe edilecek miktarın 500 milyar eurodan 350 milyar euroya düşürülmesini istiyor. “Tutumlu ülkeler” hibe olarak verilecek miktardan azalacak 150 milyar euronun ihtiyacı olan üye ülkelere hibe yerine borç olarak verilmesi taraftarı.

Merkel ile Macron, İsveç Başbakanı Stefan Lofven ve Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ile konuşuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise başlangıçtaki hibe odaklı 750 milyar euroluk tasarının arkasında duruyor.

Fonlamaya demokratik şartlar getirilmesi önerisi

Brüksel’deki zirvenin en gergin anları ise Macaristan’ın otoriter Başbakanı Viktor Orban’ın, Hollandalı mevkidaşı Mark Rutte’nin “koşullu yardım” önerisine verdiği tepki üzerine yaşandı. Rutte, fonlardan yararlanacak ülkelerin “hukukun üstünlüğü” prensiplerini koruması gerektiğini, temel demokratik hakları sağlamayan ülkelere fon verilmemesini istedi.

Viktor Orban

Birlik üyeleri arasında otoriterleşme yönüde belirgin adımlar atan, “liberal değil, illiberal demokrasi” istediğini söyleyen Orban ise bu öneriye büyük bir tepki gösterdi. Orban “Bu tarz muğlak öneriler komünistlerin uyguladığı taktiklerdi. Bu Hollandalı adam da aynı şeyleri söylüyor” dedi.

Rutte tartışma hakkında “Gece boyunca süren tartışmalarda gergin anlar yaşandı. Yine de anlaşma yolunda ilerlediğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

“Süreç zor, başarı kesin değil”

Bugün yapılacak zirve toplantısında herhangi bir anlaşmaya varılıp varılmayacağı kesin değil. Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, yedi senedir AB toplantılarında ilk defa bu kadar zıt pozisyonlar gördüğünü söyledi. Litvanya Başbakanı Krisjanis Kariņs de müzakerelerin zor geçtiğini belirtti. Merkel ise “Oldukça fazla ‘iyi niyet’ var ama yine de bir sonuç elde edemeyebiliriz” dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, AB bütçe müzakereleri sürecini Medyascope‘a anlattı. Nas, “Yeni bir Marshall Planı tartışılıyor” diye konuştu. Söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.