Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hedefteki hafıza mekanları (1): Şişlililer Bomonti Bira Fabrikası’nı savunuyor

Kurgu: Özgün Özgül

Diyanet İşleri Başkanlığı’na geçen yıl devredilen Şişli’deki tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın eklenti binalarında yıkım sürüyor. Alana mescit, yurt, kütüphane ve otopark içeren bir kültür merkezi yapılması planlanıyor. Ancak Şişlililer henüz projeyi görmüş değil. Yurttaşların, sürecin şeffaf işletilmediği yönünde eleştirileri var.

Demokrasiyi, hukuku ve kent belleğini savunduklarına dikkati çeken Şişlililer, süren davaya ilişkin yıkıma karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söylüyor. Şişli Demokrasi Meclisi Sözcüsü Süleyman Karan, “Burada amaç, kültürel bir çatışma yaratmak. Caminin öne çıkarılmasının sebebi bu. Rantı gizlemek için dine başvuruyorlar. Camiye karşı değiliz, böyle lanse ediliyorsa da kimse inanmasın. Biz burada oldubittiye karşıyız. Buradaki talanı, rantı, üçkâğıdı ortaya koyacağız” diyor.

Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu da şöyle konuşuyor: “Diyanet İşleri Başkanlığı, din işleriyle uğraşmak üzere kurulmuş bir başkanlık. İnşaat, otel, otopark yapmak Diyanet’in faaliyet alanına girmiyor. Bunu kabul etmiyoruz, bu konuda sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

Ne olmuştu?

Şişli’nin Feriköy semtinde 1890’da kurulan Bomonti Bira Fabrikası, Osmanlı İmparatorluğu’nun geç ve Türkiye Cumhuriyeti’nin erken dönem yapıları arasında. 

Bomonti olarak bilinen alandaki fabrika ve ona ait eklenti binaları, 1998’de İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından “korunması gereken kültür varlığı” statüsüne alınmıştı.

Fabrikanın vaktiyle malt binası, arpa temizleme binası, kazan dairesi ve silo olarak kullanılan taşınmazları İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na Eylül 2019’da tahsis edilmişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.