Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TEMA Vakfı açıkladı: 2019’da, bir önceki yılın iki katı orman yandı, yangınların yüzde 98’i insan kaynaklı

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (TEMA) salı günü (21 Temmuz) yayımladığı bültene göre, 2019 yılında 11 bin 332 hektar orman alanı yandı. Bu alan, 2018 yılında yanan orman alanının iki katına denk geliyor.

TEMA Vakfı’nın açıklamasına göre ormanların yüzde 57’sinde yangın riski yüksek. Hava sıcaklıklarının artması da yangın riskini hayli artırıyor. TEMA, sıcak havalarda yangın çıkma ihtimali fazla olduğu için ziyaretçileri ormanda daha dikkatli olmaları için uyarıyor.

“Yanan sadece orman değil, canlılar”

Orman yangınlarının ekosisteme etkisi hakkında konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Orman yangınları ile yanan sadece ağaçlar değil, ormanda yaşayan binlerce canlı da hayatını kaybediyor. Yaşam döngüsünde görülen kırılma nedeniyle yanan orman alanlarında ormanların sunduğu toprak koruma, karbon depolama, oksijen üretme, su üretimi, iklim düzenleme gibi ekosistem hizmetlerinde de kesintiler oluyor. Salgın sürecinde doğayı ve ormanları çok özledik ancak ormanlık alanlarda çok dikkatli davranmamız gerekiyor” dedi.

En çok, en fazla, en sık yakan: İnsan

TEMA Vakfı’nın paylaştığı verilere göre adet olarak bakıldığında son beş yıldaki orman yangınlarının yüzde 87’si insan kaynaklı. Bunun yanı sıra, insan kaynaklı orman yangınlarında daha büyük bir alanın yandığı tespit edildi. Doğal sebeplerden çıkan ormanlar yangınlarında ortalama 0,5 hektar orman alanı yanarken, insan kaynaklı orman yangınlarında ortalama 3,7 hektar alan yanıyor. Yani insan kaynaklı yangınların yol açtığı tahribat yedi kat daha fazla.

Hem daha sık hem de daha büyük yangınların insan kaynaklı olmasının sonucunda, son beş yılda yanan ormanlık alanın yüzde 98’i insan kaynaklıydı. Bu alanın 40 bin 480 hektar, yani 54 bin futbol sahası kadar bir alana denk geldiği belirtiliyor.

İnsan kaynaklı yangınların sebeplerine göre dağılımı ise şöyle: Yüzde 54’u piknik ateşi, çoban ateşi, sigara, anız yakma gibi ihmaller. Yüzde 40’ı faili meçhul; yüzde 4’ü kasıt.

2019’da yanan alan 2018’dekinin iki katı

TEMA Vakfı’nın açıkladığı verilerde 2018 – 2019 yılı arasında yanan orman alanında ciddi bir artış var. 2018 yılında 5 bin 644 hektar orman alanı yanarken, 2019 yılında bu rakam iki katına çıkarak 11 bin 332 hektar oldu. TEMA’nın açıklamasına göre bu artışta, Muğla Dalaman ve İzmir Karabağlar’da meydana gelen iki büyük yangın etkili oldu.

Ataç, “Herkesi orman yangınlarına karşı çok daha dikkatli olmaya, ormanda ve yakınlarında ateş yakmamaya davet ediyoruz. Orman yangınları ile mücadelede büyük emek harcayan başta ormancılık teşkilatı olmak üzere, tüm duyarlı vatandaşlarımıza ise ayrıca teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.