Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hedefteki hafıza mekanları (2): Kapitalizmin büyük çaresizliği

Kamera: Alp Akiş

Kurgu: Özgün Özgül

Diyanet İşleri Başkanlığı’na geçen yıl devredilen Şişli’deki tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın eklenti binalarında yıkım sürüyor. Alana mescit, yurt, kütüphane ve otopark içeren bir kültür merkezi yapılması planlanıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) avukatı Can Atalay, yıkımın hukuksuzluğuna dikkati çekiyor.

TMMOB İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, “AKP’nin kendi muhafazakâr anlayışını kentin üzerinde ifade etmenin yollarını aradığını” söylüyor: “Çamlıca’daki külliye de, Ayasofya’nın camiye çevrilmesi de, Bomonti Bira Fabrikası’nın bir parçasının Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi de bunun bir parçası.”

Avukat Can Atalay, “Diyanet’e tahsisine karşı açtığımız davada da yıkıma izin veren kurul kararlarının iptaline ilişkin açılmış davada da, mahkeme yürütmenin durdurulması kararını vermedi. Dolayısıyla yıkımın önünde bir engel yok” diyor. Atalay, davalar devam ederken eklenti binalarında yıkımın yapılmasının ise hukuka aykırı olduğunu hatırlatıyor.

Ne olmuştu?

Şişli Feriköy’de 1890 yılında kurulan Bomonti Bira Fabrikası, sonraları semte de adını verdi. Bugün Bomonti olarak bilinen alandaki fabrika ve ona ait eklenti binaları, 1998’de İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından “korunması gereken kültür varlığı” statüsüne alındı. 

Fabrikanın vaktiyle malt binası, arpa temizleme binası, kazan dairesi ve silo olarak kullanılan taşınmazları, İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na Eylül 2019’da tahsis edildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.