Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı’nda alınması gereken tedbirleri açıkladı.
Test kitlerinin yüzde 90 doğru sonuç verdiğini söyleyen Bakan Koca, Kurban Bayramı için herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyeceğini belirtirken, üç grup halinde uyulması gereken tedbirleri açıkladı:
- Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen yerlerde yapılmalıdır.
- Satış alanlarında kısa kalınmalıdır.
- El sıkışma usulü pazarlık olmamalıdır.
- 65 yaş üstü ve kronik hasta olan kişiler hayvan satım ve kesim alanlarında bulunmamalıdır.
- Kurbanlar belediyenin belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir.
- Kesim en az katılımla yapılmalıdır.
Sağlık Bakanı Koca, bayram namazı için uyulması gereken tedbirleri de şöyle sıraladı:
- Aptes namazdan hemen önceye bırakılmamalı, cami şadırvanında değil evde alınmalıdır.
- Bayram ve cuma namazlarına herkes kendi seccadesiyle gitmelidir.
- Saflar sıklaştırılmamalı ve mümkün oldukça açık hava kullanılmalıdır.
- Vaaz süresi kısa tutulmalıdır.
Fahrettin Koca, son olarak ise bayram ziyaretlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu:
- 65 yaş üstü büyükler ve kronik hasta olanlar bayram namazına gitmeyebilirler.
- Mezar ziyaretleri bayram sonrasına ertelenmelidir.
- Bayramlaşmalar mümkün olduğunca telefonla yapılmalıdır.
- Geniş katılımlı kurban yemekleri verilmemelidir.
- Yoksullara ve komşulara et dağıtırken hijyen konusunda dikkatli olunmalıdır.
“El öpmediğimiz ve sarılmadığımız bir bayram olmalı”
Koca, Ramazan Bayramı’nda alınan zorunlu tedbirlerin salgının gidişatında büyük fark yarattığını belirterek, “Ramazan Bayramı döneminde uygulanan kısıtlamalar düşünüldüğünde 10 gün sonraki sonuçta günlük vaka sayılarında yüzde 15 azalma olmuştu. Entübeye giren günlük hasta sayısında yüzde 21, yoğun bakıma giren günlük hasta sayısında yüzde 19, hastaneye düşen günlük hasta sayısında yüzde 8, vefat eden kişi sayısında ise yüzde 29 azalma yaşanmıştı. Kısıtlamalarla birlikte gönüllülük de bu düşüşte büyük rol oynamıştı. Önümüzdeki bayram el öpmediğimiz ve birbirimize sarılmadığımız ikinci bayram olmalı. Maske zorunluluğuna diğer tedbirleri ekleyecek sizsiniz. Salgınla mücadele bütün insanların katılımıyla gerçekleşir” dedi.
“Vefat sayılarımız düşse de yoğun bakıma giren hasta sayımız artıyor”
Koca, grip mevsiminin yaklaşmasının koronavirüs salgını ile birleşmesinden dolayı bütün dünyanın endişeli olduğunu söylerken, salgının mevcut aşamada da hâlâ oldukça etkili olduğunu ve vefat sayılarında azalma olsa da yoğun bakıma giren hasta sayısında artış yaşandığını vurguladı. Bakan Koca, ikinci dalgadan önce ilkine odaklanılması gerektiğini belirtirken “Birinci dalga devam ediyor. İzmir ve İstanbul’da pik tamamlandı. Ancak Orta ve İç Anadolu’da pik yeni başladı ve giderek artıyor. Bölgesel tedbirleri her zaman için alabiliriz” diye konuştu.
“65 yaş üstü vatandaşlara kısıtlamanın kaldırılmasını önerebiliriz”
Bakan Koca, salgın başından beri 65 yaş üstü vatandaşların kısıtlamalara fazlasıyla uyduğunu belirterek bayram sonrası bu kısıtlamaların kaldırılması konusunda Bilim Kurulu’nun önerisi olacağını söyledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Ankara’daki yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67”
Ankara’da koronavirüs salgınının giderek daha da hızlandığı ve yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk yaşanmaya başladığına dair haberleri de değerlendiren Bakan Koca, “Yeni normalleşme ile bazı hastanelerdeki koronavirüslü hastaları pandemi hastanelerine aldık. Bu yüzden de bazı hastanelerdeki doluluk oranımız diğer hastaneler almadığı için yoğunlaştı. Ankara’da şu an için yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67. Standart odalardaki doluluk oranı yüzde 49 iken solunum cihazlarının kullanım oranı ise yüzde 25” dedi.
“Ayasofya açılışında tedbirlerle örtüşmeyen görüntüler vardı”
Ayasofya’nın açılışında meydana gelen kalabalığın sorulması üzerine Fahrettin Koca şöyle cevap verdi: “Ayasofya 86 yıllık hayalimizdi. Her Türk vatandaşının bu konudaki beklentisiydi. Bu sevinci herkes yaşadı. Bu sevinci yaşarken disiplinize ederek yaşıyor olmalıydık. Tedbirlerle örtüşmeyen görüntüler de vardı.”
“Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde aşı geliştirilmiş olabilir”
Sağlık Bakanı Koca, aşı çalışmaları ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir gibi görünüyor. Özellikle İngiltere, ABD ve Çin’de bu konuda önemli adımlar atıldı. Ülkemizde de altı çalışma devam ediyor. Henüz insanlar üzerinde denenmeye başlamadı. Ona da eylül ve ekim aylarında geçecek merkezlerimiz ve üniversitelerimiz olacak. Çin ve Rusya ile de aşı geliştirme çalışmalarıyla alakalı olarak irtibat halindeyiz.”
Bağışıklık testlerindeki durumun sorulması üzerine Bakan Koca şu verileri paylaştı: “Belirtisi olmayan pozitiflik oranı 10 binde 26. Bağışıklık ise binde 8. Yani her 10 bin kişiden 80’inin hastalığa karşı bağışıklığı var. Bu da bize toplumsal bağışıklığın mümkün olmadığını ve aşıya ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.”
Fahrettin Koca son olarak ise yeni açılacak hastaneler için personel alımının gündeme geleceğini söyledi.