Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir buçuk ay alıkonularak şiddete maruz bırakılan Fatma hakkında altı ay koruma kararı çıkartıldı: “Demek ki sesimi sosyal medyadan duyurmam gerekiyormuş”

Fatma (22), bir süre ilişki yaşadığı A.K. (22) isimli erkekten, psikolojik ve fiziksel şiddete uğradığı için ayrılmasına rağmen A.K. peşini bırakmıyordu. Bir buçuk ay alıkonularak şiddet gören ve pompalı tüfekle tehdit edilen Fatma’nın altı aylık koruma talebi ise reddedilmişti. Fatma’nın yaşadıklarının sosyal medyada ses getirmesinin ardından, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olaya müdahil oldu ve Fatma hakkında altı ay koruma kararı çıkartıldı.

Fatma, yaşadıklarını Medyascope’a anlatmıştı.

Fatma ile bakanlığın sürece müdahil olmasından sonra tekrar konuştuk. Genç kadın, polisin kendisiyle daha fazla ilgilenmeye başladığını anlattı: “Önceden karakolu sürekli, ben arıyor, bir şeyler soruyordum, zorlayarak bir şeyler elde ediyordum. Şimdi sürekli onlar beni arıyor. Beni korumak için denetlenip, telaşa kapılmaları mı lazımdı?”

Fatma, A.K.’nin halasının büyükelçi, babasının ise üst düzey bürokrat olduğunu, bu yüzden ilk başta onu şikayet etmekten çekindiğini anlatmıştı. A.K’nin kendisini, “Sen benim kim olduğumu bilmiyorsun, benim babam diplomat, sonun Şule Çet gibi olacak” diye tehdit ettiğini de söylemişti.

Fatma, alıkonulduğu evden A.K.’nin halasının yardımıyla çıkıp, ailesinin yanına, memleketi Hatay’a dönmüş ve A.K.’yi şikayet etmişti. A.K., Fatma’yı alıkoymasına, şiddet uygulamasına, pompalı tüfekle tehdit etmesine, Hatay’da yaşadığı evin kapısının önüne kadar gelmesine rağmen polis tarafından serbest bırakılmıştı.

Hatay’a döndükten sonra, 14 Mayıs’ta, hakkında iki aylık koruma kararı çıkartılan Fatma, sonrasında altı aylık koruma kararı talebinde bulunmuş ancak talebi kabul edilmemiş sadece bir aylık koruma kararı çıkartılmıştı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: “Sürecin takipçisi olacağız”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Medyascope’a yaptığı açıklamada, Fatma için altı aylık koruma kararı çıkartıldığı ve sürecin takipçisi olmaya devam edecekleri dile getirildi.

Bakanlığa, Fatma’nın A.K. tarafından bir buçuk ay boyunca alıkonulduğu evde, A.K.’nin ebeveynlerinin de olduğunun bilindiği ve genç kadının uğradığı şiddete sessiz kaldıkları hatırlatılarak, aile hakkında bir soruşturma açılıp açılmayacağını da sorduk. Bakanlık, bu soruyu, “Biz mağdur tarafla ilgileniyoruz, soruşturmayı İçişleri Bakanlığı’na sormak lazım, zaten tedbir kararı alındığına göre soruşturma başlatılmış olmalı” diyerek cevapladı.

 “Demek ki sesimi sosyal medyadan duyurmam gerekiyormuş”

Fatma, altı aylık koruma talebi çıkartıldığı için mutlu ama sesini sosyal medyadan duyuramamış olsa, bir sonuç alamayacağını bildiğini söylüyor:

“Hacettepe Üniversitesi’nde de soruşturma başlatılmış. Bu süreç iyi işliyor galiba. Bir yandan seviniyorum, gerçekten. Karakoldakiler, ‘Hayatın tehlikede, bizler senin için uğraşıyoruz’ diyorlar. Sosyal medyada sesimi duyurmadan önce onlardan böyle cümleler duymadım. O zaman da hayatım tehlikedeydi ve adam (A.K.) burada (Hatay) iki gün kalmıştı ve hiç umursanmamıştı. Sanki başım şu an derde girmiş gibi ama ben aylardır bunları yaşıyorum. Demek ki gerçekten sesimi sosyal medyadan duyurmam gerekiyormuş.

Fatma’nın hikâyesini buradan okuyabilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.