Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şanlıurfa’da av kotasındaki 14 ceylanın her biri 21 bin 500 liraya “avlanacak”- HDP Milletvekili Ayşe Sürücü: “Doğanın güzelim hayvanları ranta peşkeş çekilmemeli”

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bu yılki av kotasını açıkladı. Para karşılığı öldürülecek hayvanların arasında Şanlıurfa’nın sembolü ceylanlar da var. Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Bu ihaleleri kim, nasıl yapıyor?” diye sordu, “Bu ilin milletvekiliyim bu ihaleden benim haberim yok” dedi.

Türkiye’deki sürekli değişen siyasi gündemin ve nabzı düşmeyen tartışmaların gölgesinde, bir grup insanın yoğun çabayla unutturmamaya çalıştığı bir konu var: Hayvan hakları yasası. 2012 yılından beri yasaya dair hiçbir girişimden somut bir sonuç alınamadı, aksine hayvanlar metalaştırılmaya devam etti.

Hayvan haklarına yönelik inkâr edilemez geriye gidiş tüm çıplaklığıyla yaşanırken 2020-2021 av sezonunda Türkiye genelinde “av turizmi” kotaları belirlendi. 398 erkek yaban keçisi, 25 hatalı boynuzlu şelek yaban keçisi, 45 dişi yaban keçisi, 12 melez yaban keçisi, 39 çengel boynuzlu dağ keçisi, dokuz Anadolu yaban koyunu, 14 ceylan, 89 kızıl geyik, 167 karaca ve sayıları bölge müdürlüklerince belirlenecek yüzlerce yaban domuzu, avcılar tarafından avlanabilecek. Öldürülecek hayvanların kotaları kadar ücretleri de belirlenmiş durumda. Örneğin, Şanlıurfa’da ceylan avı için 14 kota belirlenirken ceylan başına avın fiyatı 21 bin 500 TL.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu’nun sessiz sedasız belirlediği av kotaları ve av ihalelerine karşı sesini yükselten isimlerden biri HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü. Sürücü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne “Para karşılığında hayvanların avlanmasına izin verilmesinin yasal bir çerçeveye sığdırılıp meşru gösterilmesinin önüne geçecek düzenlemeler yapılması” yönünde bir soru önergesi verdi. Sürücü, “Yaban hayatının para karşılığı hiçe sayılması, şiddet ve ölüm içeren bir eylemin spor sayılması, 21. yüzyıl açısından bir utanç kaynağıdır” diye konuştu.

“Ceylanlar Urfa’nın sembolüdür; Ceylanpınar onlarla anılıyor”

Medyascope’a konuşan HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Ceylanlar Urfa’nın simgesidir. Düşünün bir ilçe, Ceylanpınar, bununla anılıyor. Nenelerimiz, dedelerimiz burada yüzlerce ceylanın sürüler halinde hareket ettiğini anlatıyor. Gelen iktidarların yanlış politikaları nedeniyle soyları tükenme noktasına geldi. Çok ender görülüyorlar, yabanda yaşıyorlar” dedi.

Sürücü, ihalenin nasıl yapıldığı, av fiyatını kimin belirlediği hakkında bölge milletvekili olan kendisinin bile haberinin olmamasını eleştiriyor: “Yerel basına yansıdı, bu konuda bir ihale yapılmış, halka açık şekilde değil. Bize mesela yansımadı ihale, bu ilin milletvekiliyim ve bu ihaleden haberim yok.”

Tunceli ve Adıyaman’da da yaban keçisi ve kızıl geyik gibi para karşılığı avlanacak hayvanların belirlendiğini aktaran Sürücü, avcılığın ne bir turizm faaliyeti ne de spor olduğunu vurguladı. İktidara, “yaban hayattan elini çek” çağrısı yapan Sürücü, “Urfa’nın ceylanlarına dokunmayın. Ceylanlar bizim şehrimizin simgesidir” dedi. HDP’li Sürücü, ceylanların öldürülmesinin meşrulaştırılmasının sokak hayvanlarına verilen değeri azalttığını ve hayvana şiddeti tetiklediğini de belirterek “Yaşam hakkı kutsaldır” diye konuştu. 

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü’yle yaptığımız söyleşinin tamamını dinlemek için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.