Ankara’da 2 No’lu Baro’nun kurulması için başvuru yapıldı: “Bizim önceliğimiz siyasi ve ideolojik saplantılar değil, meslektaşlarımızın milli, manevi ve mesleki hassasiyetleridir”

Çoklu baro sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından üye avukat sayısı beş binden fazla olan illerde birden fazla baronun açılmasının önü açılmıştı. Bu sistemin yürürlüğe girmesinin ardından ilk hamle İstanbul’dan gelmişti. Bugün (21 Ağustos), Ankara’da da yeni baronun kurulması için başvuru yapıldı. “Ankara 2 No’lu Yeni Baro Kuruluşu” adıyla yapılan basın toplantısında konuşan kurucular, mevcut baro yapısının avukatlığı engellediğini belirtip “Çıkmış olduğumuz bu yolda meslektaşlarımızın, bize büyük teveccüh göstereceğine, bizleri yalnız bırakmayacağına, birlikte yol yürüme konusunda gerekeni yapacaklarına olan inancımız tamdır. Tüm meslektaşlarımızı kendilerinin sahibi olacağı bu baroya destek olmaya davet ediyoruz” dedi.

Yapılan basın açıklamasında Türkiye Barolar Birliği‘ne yönelik eleştiriler dikkat çekerken “Bize göre ülkemizin hukuk düzenindeki eksiklerin sebeplerinden birisi de mevcut barolar ve mevcut baroların hukuki ve fiili yapılanmalarıdır. Özellikle savunmaya yön vermesi gereken büyük illerin baroları ve Türkiye Barolar Birliği, savunmanın ve avukatların bağımsızlığı ile avukatların özgürlüğünü sağlayamamışlar, avukatlık mesleğinin icrası sırasında karşılaşılan çok sayıda sorunun çözümünde bir arpa boyu yol katedememişlerdir” denildi.

Ankara’da 2 No’lu Baro’nun kurulmasını destekleyen dernekler şunlar:

“Adalet Gönüllüleri Derneği, Adilane Derneği, Avukatlar Birliği Derneği, Hukuk ve Değişim Derneği, Hukuk ve Demokrasi Kurumu Derneği, Hukukçu Kadınlar Derneği, Hukukçular Birliği Vakfı, Hukukçular Derneği, Hukuki Araştırmalar Derneği ve Türk Hukuk Enstitüsü Derneği.”

Yeni baro girişimlerinin çoklu değil, alternatif baro olduğunu belirten Adalet Gönüllüleri Derneği Başkanı Sabri Hafif sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendimiz gibi düşünen arkadaşlarla mesleğin ve meslektaşın faydasına çalışmak için baro kurmak için bugün ilk adımımızı attık. Bizim önceliğimiz siyasi ve ideolojik saplantılar değil meslek ve meslektaş odaklı, meslektaşlarımızın milli, manevi ve mesleki hassasiyetlerini anlayan bir oluşum kurmak. Baroların çeşitlenmesi mesleğe zarar değil fayda sağlar.”

“Barolar iletişim ve diyaloğa kapalılar”

Türk Hukuk Enstitüsü Derneği Başkanı Tarkan Toper ise avukatların yıllardır ihmal edilen sorunlarına cevap verecek bir baro kurduklarını belirtip mevcut baro yapısını eleştirdi. Toper, “Baromuz çözüm merkezi olacak. Bugün mesleğin büyük sorunları var. Genç avukatlar asgari ücretle çalışıyor. Barolar kendi ideolojik taassupları içine düşmüş, siyasete taraf olmuş durumdalar, iletişim ve diyaloğa kapalılar” dedi.

Kurucularının avukatlar Ali Aydın Akpınar, Eyüphan Korkmaz, Mehmet Hakan Yılmaz ve Yakup Erikel olduğu Ankara 2 No’lu Baro, Türkiye Barolar Birliği’ne başvurusunu yaptı. Baronun tüzel bir kişiliğe kavuşup faaliyetlerine hukuken başlaması için ise en az iki bin avukatın ilgili baroya üye olması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler