Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Koronavirüs kapmak ayıp değil, ayıp olan bunu gizleyerek başkalarına bulaştırmak” – Koronavirüsü yenen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Remzi Sarıkaya anlatıyor

Koronavirüse yakalandıktan sonra evde tedavi görerek hastalığı yenen Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Remzi Sarıkaya, koronavirüse yakalanmanın ayıp olmadığını, ayıp olanın virüse yakalandığını saklayarak, hastalığı başkalarına yaymak olduğunu söyledi.

Ferit Aslan‘ın sorularını yanıtlayan Sarıkaya, vaka sayısının artmasında düğün ve taziye gibi etkinliklerin de etkili olduğunu belirtti: “Maalesef bölgemizdeki toplumsal baskı, insanları düğün ve taziyelere katılma konusunda zorluyor. Buralarda daha fazla yayılıyor. Bazı kronik rahatsızlıkları bulunan annemi ve babamı beş ay içinde iki kez gördüm. Sadece el sallayarak selamladım. Annem bana ‘Gel sana sarılayım bulaşacaksa bana da bulaşsın‘ dedi. Bu hastalık insanın psikolojisini bozuyor ama maske, mesafe ve hijyen konusunda dikkat edersek, önemli bir tedbir almış oluruz.”

Koronavirüs tedavisinin ardından görevinin başına dönen Dr. Remzi Sarıkaya, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

Sarıkaya, koronavirüsün Türkiye’de ilk görüldüğü günlerden beri, salgınla aktif mücadele eden hekimlerden biri olduğunu belirterek, “Aldığım bütün önlemlere rağmen beş ay sonra kendim enfekte oldum. Eşim sağlıkçı olduğundan, evde iki çocuğum ile ayrı odada izole oldum ve aldığım tedavi ile iyileştim. Aynı okul ve evi paylaştığım hekim arkadaşımın Kahramanmaraş’ta koronavirüsten yaşamını yitirmesinden iki gün sonra testimin pozitif çıkması beni psikolojik olarak çok etkiledi. Ama aldığım tedbirler nedeniyle temasta bulunduğum kişilerde bir sorun çıkmadı” dedi. 

Hastalığın yayılmasının sebeplerinden birinin, hastalığı ayıp olarak görerek, bunu çevrelerinden gizleyen kişiler olduğunu belirten Sarıkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Koronavirüsü kapmak ayıp değil, ayıp olan bu virüsü kapıp gizleyerek başkalarına bulaştırmaya sebep olmaktır. Virüsün yayılmasında bölgemizdeki gelenekler, toplu bir araya gelmeler de etkili oluyor. Özellikle düğün ve taziyeler bulaşmanın artığı yerlerdir. Toplumsal baskı, insanları düğün ve taziyelere gitmeye zorluyor. Bütün uyarılara rağmen maalesef bu tür etkinlikler, bulaşı artırıyor. Herkesin maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmesi ve kendine iyi bakmasını istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.