Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Futbolda yeni Alman devrimi: Bayern Münih Teknik Direktörü Hans-Dieter Flick’e yakından bakış

Dünya futbol camiası, 23 Ağustos’ta oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih’in başında Paris Saint-Germain’i devirerek ilk Şampiyonlar Ligi kupasına uzanan Hans-Dieter Flick‘i konuşuyor. Bu sezon Bayern Münih Teknik Direktörü olarak UEFA Şampiyonlar Ligi, Almanya Bundesliga ve Almanya Süper Kupası’nı kazanan Flick, takımın başında çıktığı 36 maçta 33 galibiyet kazandı. Ortalama 12 maçta bir kupa kazanma istatistiğini yakalayan Alman çalıştırıcının, kısa sürede bu başarıyı elde etmesindeki en büyük etken futbola getirmiş olduğu “sadece gol odaklı” futbol anlayışı oldu. 

Flick, futbola Almanya’nın Sandhausen takımında başlayıp daha sonra Bayern Münih ve FC Köln formaları giydi. Futbolu bıraktıktan sonra daha çok yardımcı antrenör ve sportif direktörlük görevlerinde bulundu. 55 yaşındaki Flick, 2014 yılında Brezilya’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nda şampiyon olan Almanya Milli Takımı teknik ekibinde Joachim Löw’ün yardımcısı olarak görev yaptı. 

2014’te Brezilya’yı 7-1’lik ezici bir skorla geçen Almanların o gün oynadığı taktiksel anlayışla UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Barcelona’ya karşı 8-2 galip gelen Bayern Münih’in oynadığı anlayış arasında biraz farklılıklar olsa da birçok futbol otoritesine göre Flick, Löw’ün Almanya’sında da önemli bir taktiksel görev üstleniyordu.

Flick, Löw’ün yardımcılığını yaptıktan sonra da Almanya’da antrenör eğitmeni olarak farklı görevlerde yer aldı. RB Leipzig’in genç teknik direktörü Julian Nagelsmann’ın yanı sıra, Flick’in Bayern Münih’inin Şampiyonlar Ligi finalinde mağlup ettiği PSG’nin teknik direktörü Thomas Tuchel, Flick’in eğitiminden geçen bazı önemli isimler. Bir anlamda, 2014’ten sonra düşüşe geçen Alman futbolunun yeniden yapılanmasında başrol oynayanlardan birisi de Flick.

Flick, RB Leipzig Teknik Direktörü Julian Nagelsmann’a UEFA Pro Lisans Teknik Direktörlük Sertifikası’nı takdim ederken.

Bayern Münih, 2019’un Kasım ayında teknik direktör Niko Kovac ile yollarını ayırdıktan sonra yerine o dönem Kovac’ın yardımcılığını yapan Hans-Dieter Flick’i getirdi. O güne kadar Almanya dışında tanınmayan Flick, pazar günü (23 Ağustos) Şampiyonlar Ligi finalinde Thomas Tuchel’in PSG’sini mağlup ederek ismini bütün dünyaya duyurmuş oldu.

Dünya futbolunda bütün takımların 4-4-3, 3-5-2 gibi farklı sistemleri var. Flick ise bu sistemlere bağlı kalmak yerine takımını mümkün olabildiğince gol atma odaklı olarak sahaya sürüyor. Flick göreve geldiği günden bu yana ortalama 12 maçta bir kupa kaldıran Bayern’in bu başarısının altında Flick’in kendi futbol anlayışını Alman disipliniyle birleştirmesi yatıyor. Kısa bir süre önce Bayern Münih ile Barcelona arasında oynanan ve Bavyera ekibinin 8-2’lik galibiyeti ile tamamlanan Şampiyonlar Ligi çeyrek final müsabakasında, Almanlar’ın beşinci golünde sol bek Alphonso Davies, ceza sahasına girerken sağ bek Josua Kimmich rakip altı pasının içine koşu yapıyor ve golü buluyor.

Bu golle skor 5-2’ye geliyor fakat bununla da yetinmeyen Flick, maçın 75. dakikasında oyuna Philippe Coutinho’yu dahil ediyor. Kalan 15 dakikada iki gol bir asist ile oynayan Brezilyalı oyuncu, skorun 8-2 olmasında büyük bir rol oynuyor. 

Güçlü rakibi karşısında 7-2 önde olan bir takım, sekizinci gol için 90. dakikada dört kişi ile ceza sahasında gol arıyor. Bu Flick’in dünya futboluna kattığı yeni ve acımasız bir taktik anlayışı. 

Bu sene oynanan Bayern Münih-Borussia Dortmund maçında da, Bavyera ekibi bilinenin aksine çok farklı bir pres sistemi ile rakibine baskı yaparak rakibini ceza sahasına kilitliyor. Bire bir adam paylaşımı ve üçüncü bölgede yapılan baskıya beklerin de katılımıyla kendi ceza sahasında sıkışan Dortmund oyuncularının uzun vuruşlarla topu ileriye doğru oynamaktan başka bir çaresi kalmıyor. 

Liverpool’la büyük başarılara imza atan Alman teknik direktör Jürgen Klopp, dünya futbol literatürüne rakibe baskı yapmaya kurulu oyun anlayışı olan karşı pres geçiş oyununun (gegenpressing) farklı bir versiyonunu getirdi. Vatandaşı Flick de tıpkı Klopp gibi farklı bir futbol anlayışı içinde hem kendini hem de Bayern Münih’i daha iyi yerlere taşıyabilmenin hesaplarını yapıyor. Yüksek tempo, bol gol ve sistematik bir futbol oynayan Bayern Münih, şüphesiz her futbolseverin keyifle izlediği bir takım. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.