“Kızımın bedenine dokundurmam, babası da olsa dokundurmam.“
Bu cümle 43 yaşındaki bir anneye, Nurcan Metin’e ait. Nurcan Metin ve evli olduğu erkeğin 12 yaşında zihinsel engelli bir kızları var. Erkek, çocuğa iki kere cinsel istismarda bulundu. Nurcan Metin şikayetçi oldu fakat savcılık yeterli delil yok dedi. Çocuk her gece babası gelecek diye korkuyor ve Nurcan Metin, erkeğin ailesi tarafından ölümle tehdit ediliyor.
“Bana ‘Bu çocuk benden değil’ dedi”
Nurcan Metin’in 12 yıl önce tanıştığı ve birlikte olduğu erkek ile resmi nikâhı yoktu. Nikâh isteyen kadın bunu dile getirdiğinde, erkek tarafından kendisine şiddet uygulanıyordu. Kızı iki kere cinsel istismara uğrayan Nurcan Metin ile 12 yıl boyunca yaşadıklarını konuştuk:
“12 yıl önceydi. Tanıştıktan bir süre sonra beni ve ilk evliliğimden olan çocuklarımı kendi yaşadığı şehre götürdü. Bir süre nikâhsız yaşadık. Resmî nikâh istediğimi söylediğim zaman kavga etmeye başladık. Bu sırada, biraz sonra daha ayrıntılı bahsedeceğim, babası tarafından -babası demek bile içimden gelmiyor- cinsel istismara uğrayacak kızıma hamile olduğumu öğrendim. Hamile olduğumu söylediğim zaman bana ‘Bu çocuk benden değil’ dedi. Çocuğun kendinden olmadığını söyleyerek beni dövdü. Ben ailemin yanına dönmek istedim fakat ailem beni kabul etmedi. Ben de kız kardeşimin yanına gittim. Çocuğumu orada dünyaya getirdim, etrafın yardımıyla çocuğumu büyüttüm. Bu şahıs daha sonra benimle iletişime geçti ve ‘Kızımı görmek istiyorum’ dedi. Nikâhımız hâlâ yoktu, kızımın kimliğini de çıkartmadı. Ben kızımı kendi babamın üstüne yazdırmak zorunda kaldım. Kızım büyüdükçe ‘Babam kim, nerede?’ diye sormaya başladı. Kız kardeşimin eşine baba diyordu. Biz de ona anlatmaya başladık, ‘Baban o değil, o senin enişten’ dedik. Hal böyle olunca kızım babasını tanımak istedi. Tekrar kızım için bu şahsın yanına gittim ve kimliğini çıkartmasını istedim. Nikâhımı kıymıyor, çocuğunu üstüne almıyordu. Kızım büyüdü, 11-12 yaşına geldi. O sırada ailem beni kabul etti. Daha bir sene önce ‘Gel nikâhını yapacağım’ dedi. Daha sonra nikâhımızı kıydık, çocuğu üstüne aldı ve köyde yaşamaya devam ettik.”
“Kızıma öyle yaklaşamazsın, kızıma dokunamazsın”
Nurcan Metin söyleşi sırasında, zihinsel engelli kızına cinsel istismarda bulunan ve kendisine de şiddet uygulayan erkeği anlatırken sıfat bulmakta zorlanıyor ve “Babası demeye utanıyorum” diyor. Dokuz haftalık hamile olan kadın, bu erkeğin başkasının da, kendi kızının da canını yakmasından korkuyor:
“Kızıma karşı ilk cinsel istismar bundan üç ay önce oldu. Kızım kanepede uzanıyordu, biz ise yerde yatıyorduk. Kızımın yanında yatıp, bedenine dokundu. Ben buna engel olmaya çalıştım, çığlık atarak ‘Bunu yapamazsın’ dedim. Çığlığıma mahalleliler ve jandarma geldi. O şahsa üç ay uzaklaştırma verdiler. Biz de kızımla birlikte ilk eşimden olan kızımın yanına gittik ve üç ay orada kaldık. Sonra şahsın ailesi beni aradı, barışmamızı istiyorlardı. Beni ‘Bir daha yapmaz, tekrarlamaz’ diye ikna etmeye çalıştılar. Üç hafta önce, bunun İstanbul’da bir arkadaşı vardı, o beni aradı ve İstanbul’da bir düzen kurmamızı istedi. O şahsın kendi yanında çalışabileceğini, bizim de böylece daha sağlıklı bir hayat kurabileceğimizi söyledi. İkna oldum ve taşındık. Bu sırada ben hamile olduğumu öğrendim. Yine kızıma cinsel istismarda bulundu. Aynı şeyi tekrar yaptı, düşünebiliyor musunuz? ‘Kızıma öyle yaklaşamazsın, dokunamazsın, izin vermiyorum’ dedim. Bana hakaretler yağdırdı ve ‘Kızıma istediğim gibi dokunurum, buna kimse karışamaz’ dedi. Ama bu şahıs şu an serbest. İstemiyorum, kızıma o şekilde dokunmasını istemiyorum. Yine şikayetçi oldum ama serbest. Öz çocuğuna bunu yapan, yarın bir başkasının canını yakacak.”
“Babasıdır yapabilir, günah değil”
Erkeğin etrafındaki insanlar bu istismar olayını meşrulaştırmak ve ikiliyi tekrar barıştırmak için kadına, “Babasıdır yapabilir, bu günah değil ki” diyorlardı. Nurcan Metin ise bu durumu kabul etmiyor ve “Kızımın özel bölgelerine kimse dokunamaz” diyordu. Metin, şu an hâlâ serbest olan erkeğin ceza alması için savcılığa gitmiş fakat savcılıktan “Yeterli delil yok” cevabını almıştı:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Bana arkadaşlarının ailesi ‘Babasıdır yapabilir, bedenine dokunabilir, bu günah değil ki’ diyor. Hayır efendim dokunamaz, kimse benim kızımın bedenine dokunamaz. Böyle bir kanun varsa bana söyleyin. Savcıya gittim, bana ‘Kızın daha önce de istismara uğraşmış, tekrar onun yanına gitmekle hata yapmışsın’ dediler. Benim hatam olduğunu kabul ediyorum ama tekrar yapmaz diye bir umutla gittim. Elimde kanıt olmadığı için ceza vermediklerini söylüyorlar. Ben annesiyim ve söylüyorum, illa bir şey mi olması gerekiyor? Kızımın psikolojisi altüst. Her gece kalkıp ağlıyor ve ‘Anne, babam mı geldi?’ diyor.”
“Korkudan evime giremiyorum, ailesi beni ölümle tehdit ediyor”
Nurcan Metin, birlikteliğinin başında yaşadığı fiziksel şiddet dışında bir şiddet yaşamadığını fakat psikolojik şiddetin sürekli devam ettiğini söyledi. Erkeğin ailesi tarafından tehdit edilen kadın, kendi evine ancak 17 yaşındaki oğlu gelince girebildiğini söylüyor:
“Ben sabahın erken saatlerinde eve gelecekler korkusuyla komşuma gidiyorum, 17 yaşındaki oğlum gelmeden önce evime giremiyorum. Sabahlara kadar oturup ağlıyorum, sürekli ‘Şimdi bir şey olacak’ korkusuyla yaşıyorum. Ailesi, bana ‘Seni orada barındırmayacağız, seni öldüreceğiz’ diyor. Şu an yaşadıklarımın sebebi onu şikayet etmem ama kızıma dokunmasına dayanamadım, dayanamam.”
“Artık pis ellerinizi çocukların, kadınların üzerinden çekin”
Nurcan Metin’in tek istediği bu erkeğin ceza alması. Söyleşimizin sonunda bütün kadınlara ve annelere seslenen ve isyan eden Metin, “Artık çekin o pis ellerinizi, çocukların, kadınların üzerinden. Ne zorluklarla büyütüyoruz o çocukları. Kimisi aç, kimisi tok, kimisi fakir… Ben buradan kadınlara sesleniyorum: Çocuklarınızın babalarına dahi güvenmeyin. Ben bunu yaşadım” diyor.