Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hong Kong’da hükümetin kurduğu test merkezleri muhalifler tarafından boykot ediliyor, Rusya’da vaka sayısı bir milyonu geçti

Hong Kong’da hükümet tarafından kurulan test merkezleri muhalifler tarafından boykot ediliyor. Rusya’da koronavirüs vaka sayısı bir milyonu geçti. Ülkede üretilen aşıların toplu dağıtımı ise eylül ayında başlayacak. Çin’in Vuhan kenti normal hayata geri döndü ancak ekonomik ve psikolojik sorunlar devam ediyor. The New York Times gazetesi kendi inisiyatifleri ile koronavirüse karşı aşı geliştiren bilim insanlarını yazdı.

Toplu test merkezlerinin kurulduğu Hong Kong’da ilk günde 126 bin kişi koronavirüs testi oldu

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Hong Kong hükümetince başlatılan program kapsamında kurulan koronavirüs test merkezlerine ilk gün 126 bin kişi gitti. Muhalif siyasetçi ve aktivistlerin boykot etiği programa katılan çoğunluğun orta yaşlı ve yaşlı Hong Kong’lular olduğu gözlemlendi. 1 Eylül Salı günü başlayan program için 7,5 milyon nüfuslu şehirde 674 bin kişi kaydoldu. Kurulan 141 test merkezinin bir hafta boyunca hizmet vermesi bekleniyor. 

Hastane Kurumları Çalışanlar Birliği de (Hospital Authority Employees Alliance) dahil olmak üzere birçok muhalif grup ise programı boykot etme çağrısında bulundu. Enfeksiyon riski ve izinsiz DNA kullanımı ihtimalini gerekçe gösteren muhalif siyasetçiler ve aktivist gruplar, kurulan test merkezlerini protesto ediyor. Buna karşılık Hong Kong hükümeti, kamu sağlığı için test yapılmasının gerekli olduğunu vurgularken DNA verilerinin izinsiz toplandığına dair iddiaları da yalanladı. 

Rusya’da vaka sayısı bir milyonu geçti 

Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Hindistan’dan sonra en fazla vakanın görüldüğü dördüncü ülke olan Rusya’da koronavirüse yakalanan kişi sayısı bir milyonu geçti. Moscow Times’ın haberine göre, vaka sayılarının artmasına rağmen ölüm sayılarının çok düşük oranda devam etmesi Moskova’nın bu konuda eksik sayı bildiriminde bulunduğu şüphesini uyandırıyor. Rusya Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 17 bin 299 kişi koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti. Son 24 saat içinde hayatını kaybeden kişi sayısı ise 123.

Rusya’da Sputnik V aşısının toplu dağıtımı eylül ayında başlayacak

Moscow Times’ın haberine göre Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, Rus bilim insanları tarafından geliştirilen dünyadaki ilk koronavirüs aşısı “Sputnik V”nin eylül ayından itibaren dağıtımının yapılacağını söyledi. Oluşturulma aşamasında yeterli ve kapsamlı testlere tabi olmaması yönüyle eleştirilen koronavirüs aşısı için 20’den fazla ülkeden toplam bir milyar doz talep alındığı bildirildi. Aşı olunmasının tamamen gönüllülük esasına dayanacağını vurgulayan Muraşko, aşının ilk ve öncelikli olarak çalışanlara ve öğretmenlere gönderileceğini açıkladı. Aşının tabi olduğu faz 3 test sürecine ise 40 bin kişi arasından 2 bin 500 gönüllü kabul edildi.  

New York’ta fiziki eğitim hazırlıkları için okulların açılma tarihi 10 gün ertelendi

The New York Times’ın haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde yaşayan 1,1 milyon çocuk okulların başlaması için en az 21 Eylül tarihine kadar bekleyecek. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun şehirdeki okulların fiziki eğitime başlamasına yönelik ısrarlı politikaları öğretmenler sendikası engeline takıldı. Böyle bir durumda greve gideceklerini açıklayan sendika karşısında geri adım atan belediye başkanı, salı günü öğretmenleri ve müdürleri temsil eden sendika ile bir anlaşmaya vardı. Buna göre okullar uzaktan ya da fiziki eğitime 21 Eylül’de başlayacak. Bu erteleme kapsamında okul çalışanları ve öğrencilere koronavirüse karşı hazırlık için daha fazla vakit tanınacak.

ABD’nin en geniş okullar sistemine sahip şehirde koronavirüsün okullarda yayılma riskinin çok fazla olmasına rağmen fiziki eğitimi başlatma çabaları yakından takip ediliyor.

Koronavirüs salgınının başladığı Vuhan normal hayata geri döndü ancak ekonomideki yaralar sarılabilmiş değil

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, 2019 yılının sonlarında koronavirüs vakalarının ilk defa görüldüğü Çin’in Vuhan kentinde toplumsal hayat şehrin büyük bir kısmında normale dönmüş durumda. Salı günü ise anasınıfları, ilkokul ve ortaokulların içinde olduğu 2 bin 800 okul, 1,4 milyon öğrenci için eğitime açıldı. 

Ancak 11 milyonluk şehirde yaşayan yerli halk normal hayata dönülmesine karşın virüsün beraberinde getirdiği ekonomik ve pskolojik sorunların devam ettiğini söylüyor. Salgının başlamasından bu yana şehrin gayrisafi hasılası yüzde 20 geriledi. 

Evde aşı geliştiren “bilim insanları”

Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşıların henüz test aşamasında olduğu şu sıralar dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, geliştirdikleri ve işlerliği kanıtlanmayan aşıları kendilerine ve ailelerine uyguluyor.  The New York Times’ın haberine göre, ABD’nin kuzeybatısındaki Friday Harbor adasının belediye başkanı Farhad Ghatan, Seattle şehrinde bir biyoteknoloji şirketinde biyolog olarak çalışan arkadaşı Johnny Stine’ın geliştirdiği aşıyı oldu. Haberde, Facebook’ta kullanıcılar arasında tartışma konusu olan bu durumun dünyada birçok örneği olduğunu vurgulandı. Bu konuda en fazla güven veren çalışma ise Rapid Deployment Vaccine Collaborative (RaDVaC) isimli bir girişim. İşbirliği içinde olduğu 23 bilim insanından birisi Harvard Üniversitesi’nde genetikçi olan George Church. Buna karşın girişimin çalışmaları Harvard’ın kampüsünde gerçekleşmiyor.

Bu tarz girişimlerin arasında en gizli şekilde çalışmalarını yürüten ise CoroNope. Çalışanlarının federal yönetim ile sıkıntıya girmesini istemeyen girişim, işbirliği yaptığı bilim insanlarının isimlerini gizli tutuyor. 

Wisconsin Üniversitesi’nde medikal tarihçi olan Susan E. Lederer, tarih boyunca bilim insanlarının kendi insiyitifleriyle aşı geliştirmeye çalıştığının ancak bu girişimlerin günümüzde eskiye oranla çok daha az yapıldığını dile getirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.