Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan, NATO’nun teknik görüşme talebini reddetti, Mevlüt Çavuşoğlu tepki gösterdi: “Haklı olan diyalogdan kaçmaz ama Yunanistan haksız olduğunu biliyor”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün (3 Eylül) yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ve Yunanistan’ın kaza riskini azaltmak için NATO gözetiminde teknik görüşmelere başlayacağını duyurmuştu.

Stoltenberg yaptığı açıklamada“Yunanistan ve Türkiye NATO’nun iki değerli müttefikidir ve NATO da ortak güvenlik endişelerimizin giderildiği önemli bir diyalog platformudur. NATO’un dayanışma ruhunu korumak için bütün müttefik ülkelerle temas halinde olacağım” demişti.

Yunanistan’ın başkenti Atina’dan bugün yapılan açıklamada ise böyle bir uzlaşının gerçeği yansıtmadığı belirtilirken Yunanistan Dışişleri Bakanlığı diyalog için öncelikli olarak Türkiye’nin sondaj çalışması yürüttüğü yerlerden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili konuşan bir Yunan yetkili, “Ne olursa olsun NATO Genel Sekreteri’nin NATO bünyesinde gerilimi düşürmek için bir mekanizma oluşturma niyetini önemsiyoruz. Yine de tansiyonun düşmesi için Türkiye’nin gemilerini Yunanistan kıta sahanlığından çekmesi gerekir” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu’ndan yanıt: “Haklı olan diyalogdan kaçmaz”

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün yaptığı açıklamada Atina’ya cevap verdi. Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak, “Haklı olan diyalogdan kaçmaz ama Yunanistan haksız olduğunu biliyor. Faaliyetlerimizi yaparken tüm Akdeniz etrafındaki ülkelerle işbirliği yapabileceğimizi söylüyoruz. Bu işbirliği olmadığı için kendi faaliyetlerimizi başlattık. Türkiye ve Yunanistan iki NATO üyesi ülke. Yani müttefik esasen sözde. NATO’nun da böyle bir girişimde bulunması gayet doğal. Brüksel’de NATO Genel Sekreteri bir girişimde bulundu. Bazı tekliflerde bulundu. Bir çatışmanın yaşanmaması için teknik düzeyde Yunanistan ve Türkiye’nin içinde olduğu görüşmelerin başlaması konusunda görüşümüzü sordu. ‘Biz her zaman görüşmeden yanayız’ dedik” dedi.

“Yunanistan yalan söylüyor”

Yunanistan’ın görüşmeye ilk aşamada olumlu yanıt verdiğini belirten Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: “NATO Genel Sekreteri Yunanistan’a görüşünü sordu. Yunanistan ‘olur’ dedi. Olur dedikten sonra NATO açıklama yaptı. Fakat biz şaşırmadık. Maalesef Yunanistan NATO Genel Sekreterini yalanladı. NATO Genel Sekreteri yalan söylemedi. Yalan söyleyen Yunanistan’ın kendisi. NATO’yu yalanlaması gerçekten ibretliktir. Önce ‘olur’ verdi sonra bu ‘olur’u vermediğini söyledi. Yunanistan da esasen haksız olduğunu biliyor ve duymaya da başladı.

Miçotakis: “Türkiye tehdit politikasından vazgeçmeli”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise konuyla ilgili olarak bugün yaptığı açıklamada, “Türkiye herhangi bir diyaloğa başlamadan önce tehdit politikasından vazgeçmeli” dedi.

Türkiye NATO’nun çağrısına olumlu yanıt vermişti

Dün Stoltenberg’in yaptığı açıklamaya Türkiye tarafından olumlu yanıt gelmişti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin azaltılması, deniz ve hava unsurları arasında istenmeyen kazaların önlenmesi için bir inisiyatif almıştır. Ülkemiz tarafından da desteklenen bu inisiyatif Genel Sekreterin bugün açıkladığı üzere, iki ülke arasında NATO bünyesinde askeri – teknik nitelikteki görüşmelerin başlatılmasına matuftur. Ayrıştırma (de-confliction) odaklı bu görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında evvelce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalıdır. Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz. Diğer taraftan, ülkemizin Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelere, uluslararası hukuk çerçevesinde, adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümler bulunması için, önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğunu bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.