Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta muhalefete gözaltılar sürüyor: Muhalefetin önde gelen isimlerinden avukat Maksim Znak da gözaltında

Belarus’ta 9 Ağustos’taki seçimlerin tekrar edilmesi için çalışma yürüten Belarus Ulusal Koordinasyon Konseyi’nin liderleri maskeli kişiler tarafından gözaltına alınmaya devam ediyor. Konseyin liderlerinden avukat Maksim Znak, çarşamba akşamı (9 Eylül) başkent Minsk’te gözaltına alındı. Pazartesi günü (7 Eylül) ise muhalefet hareketinin önemli isimlerinden sanatçı Mariya Kolesnikova’nın maskeli kişiler tarafından kaçırılıp gözaltına alındığı ortaya çıkmıştı

Maksim Znak’ın maskeli kişiler tarafından gözaltına alınışına dair görüntüler, Znak’ın yardımcısı Gleb German tarafından Telegram isimli anlık mesajlaşma uygulamasındaki bir grupta paylaşıldı. German, Znak’ın telefonuna el konulmadan önce Telegram’daki bir sohbet grubuna “maskeliler” diye mesaj atacak fırsatı bulduğunu söyledi.

“Avrupa’nın son diktatörü” olarak anılan Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, 9 Ağustos günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 80’ini almıştı. Seçimlerin hileli olduğunu iddia eden Belarus vatandaşları dört haftadır seçimleri protesto ediyor. Maksim Znak’ın da gözaltına alınmasıyla, seçimlerin tekrar edilmesi için kurulan ve muhalefet bloğunun önde gelen isimlerinin yer aldığı Belarus Ulusal Koordinasyon Konseyi’nin yedi liderinden altısı gözaltına alınmış oldu. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi gazeteci yazar Svetlana Aleksiyeviç ise henüz gözaltına alınmamış son konsey üyesi.

Svetlana Aleksiyeviç

Aleksiyeviç, çarşamba günü kimliği belirsiz bazı kişilerin uzun bir süre boyunca evinin zilini çaldıklarını açıkladı. Bu kişilerin evine neden geldiklerini bilmediğini belirten Aleksiyeviç “Saflarından alıkonulanların yerlerini doldurmak için yüzlerce kişi gelecektir. Başkaldıran yalnızca konsey üyeleri değil. Ülke başkaldırıyor” diye konuştu. Lukaşenko’ya karşı bir darbe hazırladıkları yönündeki iddiaların gerçek olmadığını belirten Aleksiyeviç, amaçlarının ülkedeki kutuplaşmayı engellemek ve “diyalog başlatmak” olduğunu söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.